Чорнобиль – трагедія українського народу.

Подію, що сталася вночі з 25 на 26 квітня 1986 року, можна розглядати і інтерпретувати по різному. Багатьом після тієї ночі здається, що Чорнобильська АЕС та й взагалі вся ядерна енергетика – це абсолютне зло, що заслуговує тільки на якнайскорішу ліквідацію. Існують і такі групи людей, котрі вважають, що десять років тому на Землі розпочався кінець світу і Чорнобиль – його провісник, зірка “Полинь”, а зникнення роду людського є лише питанням часу. З іншого боку, багатьом, особливо тим, хто має безпосереднє відношення до ядерної енергетики, аварія на 4 енергоблоці видається прикрою випадковістю, яку ліпше було б якомога швидше забути.

У теперішній час на Чорнобильській АЕС в експлуатації перебувають енергоблоки №1 та №3, що працюють на сумарній потужності 1800 мегават.

Енергоблок №2 з 1972 року знаходиться в режимі консервації. У 1995 році на ньому почалися роботи з інспекції систем і обладнання.

З 1977 року по квітень 1986 року на ЧАЕС вироблено 150 млрд. КВт.год електроенергії на суму біля 3 млрд. доларів.

Після аварії вироблено 130 млрд. КВт.год електроенергії на суму понад 2,5 млрд. доларів. У тому числі в 1995 році – 11,7 млрд. КВт.год (110% планового завдання) на 229 млн. доларів.

Середній тариф у 1995 році – 2,13 цент/кВт.год.

Відрахування до бюджету за весь час експлуатації Чорнобильської АЕС становили понад 600 млн. доларів, за 1995 рік – 23 млн. доларів.

Проектний ресурс обладнання кожного енергоблоку – 30 років. Вироблений ресурс обладнання за роки експлуатації енергоблоку №1 – 60%, №2 – 41,3%, №3 – 41%. Енергоблок №1 може експлуатуватися до 2007 року, №3 – до 2011 року.

Проектний ресурс технологічних каналів (ТК) реактора – 20 років. Потім потрібна їх заміна. Вартість такої операції для одного реактора 80 млн. Доларів, час заміни – 1,5 роки. Після заміни реактор можна експлуатувати ще як мінімум 10 років, виробляючи електроенергію більш як на 1 млрд. доларів.

В останні роки на Чорнобильській АЕС кількість порушень суттєво нижча, ніж на інших АЕС України. У 1995 році вона становила 2,0 в розрахунку на один блок (на Хмельницькій – 8.0, Південно-Українській – 7.7, у середньому на АЕС України – 5.5).

Вплив шкідливих речовин на навколишнє середовище не перевищує 13% від установлених правилами норм й має тенденцію до зниження в результаті проведеної реконструкції обладнання та систем.

Протягом останніх 5 років опромінювання персоналу постійно знижується й не перевищує 20% установлених правилами норм.

Після 1986 року безпека станції неперервно підвищується – витрати на ці цілі становили понад 300 млн. доларів.

У 1995 році запроваджено понад 44 різних заходів, спрямованих на підвищення безпеки, що дозволило знизити викиди в навколишнє середовище вдвічі.

У випадку дострокового припинення роботи Чорнобильської АЕС Україна несе збитки в 4,4 млрд. доларів, у тому числі витрати з бюджету – 1,4 млрд. доларів, витрати на виробництво замінюючої електроенергії на природному газі – 1,3 млрд. доларів, витрати на перетворення об`єкта “Укриття” на екологічну безпечну систему – 1 млрд. Доларів, втрати надходжень до бюджету – (податок на прибуток) 0,7 млрд. доларів.

У 1994 році завершено першу фазу міжнародного проекту “Безпека проектних вирішень та експлуатація АЕС з реакторами РБМК”. Експерти визначили основні напрями для удосконалення експлуатації енергоблоків. У висновках учених відсутня вимога про дострокове припинення експлуатації АЕС з реакторами РБМК.

На об`єкті “Укриття” постійно ведуться роботи з удосконалення систем контролю й стабілізації конструкцій. Продовжується міжнародний коонкурс проектів щодо перетворення об`єкта в екологічно безпечну систему.

У місті чорнобильських атомників Славутичі проживає біля 28 тис. людей, в тому чмслі біля 9 тис. дітей.

Витрати на утримання міста – 40 млн. доларів – здійснюються за рахунок ЧАЕС. У тому числі у соціально-культурну сферу щорічно надходять до 10 млн. доларів.
Вартість основних фондів міста – біля 1 млрд. доларів. Це 7 тис. квартир загальною площею 430 тис. кв. метрів, дитячі садки на 2,5 тис. місць і школи на 3,8 тис. учнів, поліклініка на 770 відвідувань і лікарняний комплекс на 480 ліжок, 5 фізкультурно-оздоровчих комплексів, магазини торговельною площею близько 5000 кв. метрів. Палац культури, кінотеатр, телестудія, кабельне телебачення.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники