Здоровий спосіб життя.

Здоровий спосіб життя, збереження і зміцнення здоров’я, бездоганне виконання заходів безпеки – важлива складова успішного виконання військового обов’язку. Здоровий спосіб життя – це дотримання людиною норм і настанов особистого та суспільного життя, які стосуються збереження і зміцнення власного здоров’я, і зміцнення власного здоров’я, дбайливого ставлення до здоров’я оточуючих та збереження навколишнього середовища.

Міністра оборони України, керівництво Збройних Сил України приділяє значну увагу охороні здоров’я та фізичному розвитку військовослужбовців. Закони України, Статути Збройних Сил, інші нормативні документи передбачають систему заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я їхнього загартування та всебічного фізичного розвитку. Але кожна людина повинна пам’ятати, що піклування про власне здоров’я та фізичну підготовленість повинно здійснюватися перш за все особистими зусиллями. Лише за таких умов можливий успіх у цій справі.


Медична статистика за останні роки свідчить про те, що причиною більше 50% смертей є захворювання серцево – судинної системи, біля 20 -30% - онкологічні захворювання, туберкульоз. “Хвороби цивілізації” стали все частіше асоціюватися зі шкідливими для здоров’я впливами навколишнього середовища, також соціальними та психологічними. Була встановлена роль факторів ризику для здоров’я людини, які можна назвати факторами порушення способу життя. За умов надмірного вживання алкоголю виникають передумови для заочного погіршення здоров’я.

Серед чоловіків, що вживають алкоголь, 59,2% становлять робітники, 29,4% - службовці, серед жінок – 68% і 20% відповідно.

Стало проблемою вживання алкоголю підлітками: понад 96% з них залучилося до цього у віці до 15 років, більше 30% з них спробували його у віці до 10 років.

За даними судової статистики у стані сп’яніння відбувається 50% крадіжок, біля 80% пограбувань, біля 70% розбійних нападів з метою заволодіння державним або особистим майном, 90% хуліганств і транспортних злочинів.

А як впиває вживання алкоголю на можливість виконувати військовий обов’язок?

Кожний військовослужбовець повинен знати, що навіть кухоль пива – доза, що містить лише 20- 30 г алкоголю, вже після 10-40 хвилин знижує працездатність на 16-17%, протягом 2 годин і більше.

Ще у першій половині минулого століття проводилися досліди по впливу алкоголю на ведення прицільного вогню зі стрілецької зброї. Під час досліду до вживання алкоголю було вибито 96 очок, після вживання спиртного – лише 26 очок.

У Збройних Силах України пияцтво і алкоголізм особливо неприпустимі. Проте окремі військовослужбовці внаслідок недостатнього виховання, особистої недисциплінованості, низької вимогливості і контролю з боку вищих начальників зловживають спиртними напоями. Аналіз стану військової дисципліни та правопорядку свідчить, що останнім часом ця проблема надзвичайно загострилась. Так , у 1998 –99 рр. військовослужбовцями у стані алкогольного сп’яніння було скоєно 176 злочинів, з них 54 – за 6 місяців 1999 року. Кожний восьмий випадок загибелі військовослужбовців, кожна п’ята травма, чверть випадків нестатутних взаємин, самовільних відлучок, третина розлучень у сім’ях військовослужбовців, значна кількість дорожньо-транспортних пригод прямо побічно пов’язані зі зловживанням спиртними напоями.

Не менш страшним, ніж алкоголізм, є наркоманія. Це хвороблива пристрасть до наркотичних речовин, які вживаються у різноманітний спосіб з метою добитися одурманюючого стану.

Використання для цього як справжній наркотиків, такі деяких лікарських препаратів називається наркоманією, а використання ненаркотичних речовин токсичного характеру – токсикоманією.

Вживання наркотиків, крім психічної і фізичної залежності, завжди призводить до незворотнього порушення життєдіяльності організму та соціальної деградації наркомана. Саме ці наслідки становлять найбільшу небезпеку для здоров’я та життя людини.

З усіх компонентів тютюну нікотин за своєю отруйною дією знаходиться на першому місці. Смертельна доза нікотину для людини 100-200 мг. Таким чином, якщо кількість нікотину, що надходить до організму з тютюновим димом, складає 1/25 частину вмішення його у тютюні, то, відповідально, людина, яка палить по 20-25 сигарет щоденно, поглинає смертельну дозу нікотину. Отруєння нікотином та смерть не наступає у таких випадках лише тоді, коли нікотин вводиться до організму поступово, невеличкими дозами. Частково дію нікотину знешкоджує сам організм, тому гострого отруєння не настає.

Особливу шкоду паління несе молодому організмові. Це безпосередньо стосується і тих, хто призивається до лав Збройних Сил. Здорові, добре фізично розвинуті та загармовані вояки, як правило, краще засвоюють сучасну бойову техніку, відмінно виконують поставлені завдання у будь – яких умовах. У той же час військовослужбовець повинен пам’ятати, що паління не помічник, а ворог бойової підготовки. Одразу після ньо7о під впливом окису вуглецю в організмі зменьшується вміст кисню у крові. Призниженні насиченості крові киснем до 88% особливо помітно знижується увага і зосередженість, послаблюється пам’ять, настає психічна та фізична розслабленість. Кожна свідома людина повинна вважати своїм обов’язком не набувати шкідливих звичок або знайти у собі позбутися, що є. Адже хвороби легше попередити, ніж лікувати. Законодавством України передбачено відповідальність по відношенню до осіб, які вчинили злочини у стані сп’яніння, а також до тих, що законно придбали, зберігали, виробляли наркотичні речовини.

Згідно Кримінального кодексу України, “особа,яка вчинила злочин у стані сп’яніння, не звільняється від кримінальної відповідальності. Суд незалежно від призначеного кримінального покарання, може направити на примусове лікування особу, засуджену за злочин, вчинений на грунті алкоголізму чи наркоманії”. У цій же статті зазначено, що коли особа, яка вчинила злочин, “ зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами і ставить у зв’язку з цим себе і свою сім’ю у тяжке матеріальне становище, суд, поряд із застосуванням за вчинений злочин покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, може визнати її обмежено дієздатною. Над цією особою встановлюється піклування у порядку, передбаченому порядку Кодексом про шлюб та сім’ю України”.

Згідно КК України вчинення злочину Особою, яка перебуває у стані сп’яніння, вважається обставиною, що обтяжує відповідальність.

Таким чином, підсумовуючи все викладене, слід зазначити, що перед будь –якою людиною лежать два шляхи. Один веде до здоров’я та повноцінного існування у суспільстві, інший – до зловживань, хвороб, виключення з нормального життя. Справа кожного - зробити правильний вибір….

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники