Травневе звернення НГШ - ЗС України.


Шановні колеги! Мною прийнято рішення започаткувати щомісячні звернення до генералів, адміралів, офіцерів Генерального штабу та керівного складу Збройних Сил України.


Це не є чимось новим. Такий формат використовують військові керівники у багатьох країнах Європи та світу. 


Маю за мету звернень ділитися з Вами думками щодо важливих аспектів національної безпеки у воєнній сфері, стратегії реформування та розвитку Збройних Сил України та визначати основні пріоритети на наступний місяць. Але, відразу хотів би наголосити, що зазначений підхід не матиме нічого спільного з бравурним звітуванням, лозунгами та закликами.

Усі ми бачимо стрімкі зміни сучасного світу. Це факт, який підтверджується щоденно. Але, ці зміни не додають світу передбачуваності, безпеки та стабільності. 

Давайте подивимося правді в очі: світовий устрій змінився і набув досить небезпечних ознак. В нинішньому багатополярному середовищі безпеки виникають нові загрози, в їх поле втягуються нетрадиційні сфери протиборства. Не оминають вони і Україну.

Сьогодні нас турбують "заморожені" збройні конфлікти поблизу кордонів, "м'які" претензії, економічна (зокрема, енергетична) та інформаційна безпека, а також проблематика тероризму, піратства, розповсюдження зброї масового знищення і інші проблеми.

При цьому, принциповою відмінністю сучасних загроз від тих, які мали місце у минулому столітті, є їх асиметричний характер. З цими загрозами неможливо боротися побудовою класичної оборони "від моря до моря". Здатність військ реагувати лінійно, будівництво стін і рубежів (ліній Мажино та Манергейма, Залізного занавісу) відходять в минуле. Потрібні інші прийоми та способи.

Розуміння ступеню цих загроз дає можливість оцінити надійність забезпечення суверенітету, недоторканості та територіальної цілісності нашої держави. Не буде таємниці стверджувати про те, що крім зазначеного існує багато чинників, які обумовлюють необхідність реформування Збройних Сил України. Ми усі це добре знаємо.

Саме тому, пошук доцільних шляхів реформування став основним змістом нашої роботи протягом минулих 3-х місяців. За цей час була проведена величезна кількість дискусій та підготовлено розрахунків, підготовлений проект Концепції реформування та розвитку Збройних Сил України. Ми почули багато цікавих і конструктивних ідей стосовно того, як досягти кращого майбутнього. Зараз триває робота щодо розробки проекту Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України. 

Я вдячний потужному колективу, який витримує високий ритм цієї роботи, творчо та наполегливо намагається просуватися вперед.

В той же час особисто вважаю, що ми недостатньо залучали до цієї роботи експертів, досвідчених, мудрих професіоналів які ще нещодавно керували Збройними Силами, видами Збройних Сил, оперативними командуваннями, очолювали або працювали у наукових установах та ВВНЗ. Вважаю це серйозним прорахунком який негайно необхідно виправити. Наші кроки повинні бути зрозумілі та послідовні. Це важливо!

Для мене особисто, і я сподіваюсь, що для кожного з Вас було вкрай важливим у цій роботі знайти оптимальні збалансовані рішення щодо пріоритетів, можливих ресурсів і, не менш важливо, щодо гідних і ефективних мотивів військової служби.

Взагалі, мотивація червоною ниткою проходить крізь запропоновані трансформації. Це стосується не лише запланованого значного підвищення грошового забезпечення. Переконаний, що це відбудеться, іншого шляху, якщо ми ведемо мову про професійну Армію, просто не має. Крім цього, ми послідовно стоїмо на необхідності вирішення цілого комплексу соціальних питань серед яких житлова проблематика, соціальні гарантії та підняття престижу військової служби.

Тема балансів вимагає також розуміння, що в сучасних умовах більшого можливо досягти не кількістю, а якістю. Саме якість військової сили може здійснити її найбільший вплив, навіть коли вона не використовується. Це вже аксіома сучасності. Тому, питання полягає у принциповому виборі: триматися за минуле чи зробити потужний ривок уперед. 

Якщо минуле, то це шлях лакування, показухи, видання бажаного за дійсне. В цілому – в  нікуди, занепад. Якщо кардинальне реформування, чого вимагає Президент України, то це, безумовно виклик, але також шанс створити сучасну Армію європейського типу. Пропоную використати цей шанс. Хтось з великих сказав: "Завтрашній день належить тим, хто готовий до нього вже сьогодні". Ці слова найкраще описують нашу ситуацію.

Окремо хотів би зупинитися на новій ролі Генштабу. Це стосується як підходів до реформування, так і інших аспектів діяльності Генштабу. Мова, насамперед, йде про випередження в роботі. Випередження нам потрібно з точки зору генерування необхідних процесів, вести вперед, а не наздоганяти. Безумовно, воно не вирішить усіх управлінських проблем. Вважати так було б принциповою помилкою. Але, оволодіння навичками працювати на випередження може дати хороші результати в контексті перетворення Генштабу в "територію сучасного управління". Це амбіційне, але цілком прагматичне завдання.

Багато надій в контексті сучасного управління покладаю на Головний командний центр, впровадження електронного документообігу та створення відповідних елементів ЄАСУ. Зараз ми знаходимося у кібер-світі, де багато чого залежить від оперативності процесів управління. В цій роботі цілком покладаюсь на керівників відповідних структурних підрозділів, заступників та командувачів видів Збройних Сил.

Вважаю, що ще одна важлива подія заслуговує на особливу увагу. Це – вихід в море підводного човна "Запоріжжя", який став результатом важкої праці величезного колективу військових моряків та промисловості. Мої вітання та подяка підводникам Військово-Морських Сил та усім причетним до цього – Ви робите серйозну та важливу роботу!

Декілька слів щодо моїх вражень від поїздки до штаб-квартири НАТО у Брюсселі, яка нещодавно відбулася. Безумовно, це був важливий і цікавий візит. Цікавий з багатьох точок зору. Але головне в ньому було усвідомлення, що безпеку Європи не можливо приватизувати, вона належить усім країнам-учасницям європейського безпекового процесу. І ми усі разом відповідальні за неї. Взаємна добра воля, взаємна повага, взаємна сумісність і інші складові нашого партнерства стали невід'ємними у наших відносинах та ефективно працюють на взаємну безпеку. Це наше спільне надбання, яке ми повинні цінувати.

Для підтримання зворотного зв'язку відкриваю поштову скриньку для розгляду конструктивних пропозицій ngsh @ mіl. gov. uа. Не маю сумнівів, що у Вас є чимало слушних думок та порад, критичних зауважень, які обов'язково будуть мною розглянуті та враховані.

Наприкінці, щодо наших планів на наступний місяць. Основні зусилля в нашій роботі будуть зосереджені на наступних напрямах:

розробка проекту Державної програми реформування і розвитку ЗС України та уточнення концепції розвитку ОВТ;

виконання спланованих заходів щодо забезпечення безпеки ЄВРО-2012. Необхідно ще раз опрацювати усі деталі, забезпечити надійне управління визначеними силами і засобами, відпрацювати взаємодію та узгодити усі спільні заходи відповідно до затверджених планів; 

нарощування рівня підготовленості льотних екіпажів. Ставлю завдання приступити  до динамічного   нарощування   льотного вишколу. Наліт годин – це важливо, але вже зараз думати про класних льотчиків, про повітряні бої, про міжвидові застосування;

кропітка робота щодо бюджетного планування на 2013 рік. Це важливе завдання, яке потребує чіткого слідування продуманим пріоритетам, аргументації та логіки, обґрунтування та відстоювання потреби Збройних Сил України.

Хочу побажати Вам всього найкращого та задоволення від чудово проведеного чемпіонату Євро-2012.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники