Тютюнопаління – звичка чи соціальна проблема?

До всесвітнього Дня проти тютюнопаління.

Паління - одна з шкидливих навичок.
Дослідженнями доведено, у чому шкода паління. У димі тютюну міститься більш 30 отруйних речовин: Нікотин, Вуглекислий газ, Окис вуглецю, Синильна кислота, Аміак, Смолисті речовини, Органічні кислоти й інші.
1-2 пачки сигарет містять смертельну дозу нікотину. Курця рятує, що ця доза вводиться в організм не відразу, а повільно. Статистичні дані говорять: у порівнянні з тими, хто не палить в 13 разів частіше занедужують Стенокардією, у 12 разів - Інфарктом міокарда, у 10 разів - Виразкою шлунка.
Курці складають 96 - 100% усіх хворих Раком легень. Кожен сьомий валящий чоловік хворіє на тяжку недугу кровоносних судин.


Тютюнові вироби готуються з висушених листів тютюну, що містять білки,вуглеводи, мінеральної солі, клітковину, ферменти, жирні кислоти й інші. Серед них важливо відзначити дві групи речовин, небезпечних для людини, - нікотин і ізопреноіди.
По кількісному утриманню в листах тютюну і по силі дії на різні органи і системи людини нікотин займає перше місце.Він проникає в організм разом із тютюновим димом,у складі якого є, крім нікотину, речовини дратівної дії, у тому числі канцерогенні (Бензпирен і Дибензпирен, тобто сприятливому виникненню злоякісних пухлин,багато вуглекислого газу - 9.5%(в атмосферному повітрі - 0.046%) і окису вуглецю - 5%(в атмосферному повітрі її немає).

Нікотин відноситься до нервових отрут. У експериментах на тварин і спостереженнях над людьми встановлено, що нікотин у малих дозах збуджує нервові клітини, сприяє частішанню подиху і серцебиття, порушення ритму серцевих скорочень, нудоті і блювоті. У великих дозах гальмує, а потім паралізує діяльність клітин ЦНС у тому числі вегетативної. Розлад нервової системи виявляється зниженням працездатності, тремтінням рук, ослабленням пам'яті.
Нікотин впливає і на залози внутрішньої секреції, що при цьому виділяють у кров гормон - Адреналін, що викликає спазм судин, підвищення артеріального тиску і частішання серцевих скорочень. Згубно впливаючи на статеві залози, нікотин сприяє розвитку в чоловіків полової слабості - Імпотенції!!! Тому її лікування починають із того, що хворому пропонують припинити паління.

Особливо шкідливо паління для дітей і підлітків. Ще не зміцнілі нервова і кровоносна системи болісно реагують на тютюн.
Крім нікотину, негативний вплив роблять і інші складові частини тютюнового диму. При надходженні в організм окису вуглецю розвивається кисневе голодування, за рахунок того, що чадний газ легше з'єднується з гемоглобіном, чим кисень і доставляється з кров'ю до всіх тканинам і органам людини.
У експерименті встановлене що в 70% мишей, які вдихали тютюновий дим, розвилися злоякісні пухлини легень. Рак у курців виникає в 20 разів частіше, ніж у тих, хто не палить. Чим довше людина палить, тім більше в нього шансів померти від цього важкого захворювання. Статистичні дослідження показали, що в курців часто зустрічаються ракові опухали й інших органів - стравоходу, шлунка, гортані, нирок. У курців не рідко виникає рак нижньої губи в слідстві канцерогенної дії екстракту, що збирається в мундштуці трубки.

Дуже часто паління веде до розвитку хронічного бронхіту, що супроводжується постійним кашлем і неприємним запахом із рота. У результаті хронічного запалення бронхи розширюються, утворяться бронхоектази з важкими наслідками - пневмосклерозом, емфіземою легких, із так називаним легеневим серцем, що веде до недостатності кровообігу. Це і визначає зовнішній вигляд запеклого курця: хрипкий голос, одутла особа, задишка.
Велика роль паління й у виникненні туберкульозу. Так, 95 із 100 чоловік, що страждають їм, до моменту початку захворювання курили.

Часто курці відчувають біль у серці. Це пов'язано зі спазмом коронарних судин, що харчують м'яз серця з розвитком стенокардії (коронарна недостатність серця). Інфаркт міокарда в курящих зустрічається в 3 рази частіше, ніж у некурящих.
Паління може бути і головною причиною стійкого спазму судин нижніх конечностей. Це захворювання веде до порушення харчування, гангрені й у підсумку до ампутації нижньої конечності.

Від речовин, що містяться в тютюновому димі, страждає так само стравоварильний тракт, у першу чергу зуби і слизувата оболонка рота. Нікотин збільшує виділення шлункового соку, що викликає ниючі болі під ложечкою, нудоту і блювоту.
Ці ознаки можуть бути проявом і гастриту, виразкової хвороби шлунка, що у курящих виникають набагато частіше, ніж у некурящих. Так, наприклад, серед чоловіків, захворювання виразковою хворобою шлунка, 96 - 97% курили.
Паління може викликати нікотинову амбліопію. У хворого, який страджає на цю недугу, наступає часткова або повна сліпота. Це дуже грізне захворювання, при якому навіть енергійне лікування не завжди буває успішним.

Курящі наражають на небезпеку не тільки себе, але і навколишніх людей. У медицині з'явився навіть термін “Пасивне паління”. У організмі некурящих людей після перебування в напаленому і не провітреному помешканні визначається значна концентрація нікотину.

Не тільки лікарський борг, але і любов до підростаючого покоління нашої батьківщини спонукає нас застерегти юнаком і дівчин від паління!

Паління - це ОТРУТА!!!


“Пасивне” паління - як соціальна проблема.
Можна цілком і цілком погоджуватися з тим, що паління - одна з найбільше небезпечних навичок, яким схильна людина. У останні роки воно з явища перетворилося у величезну проблему.
Адже тільки уявити собі неможливо: усього полтысячи років пройшло з тих пір як Колумб привіз на своїх каравелах тютюн із Південної Америки, - і от уже курять скрізь і повсюдно на всій планеті.
Статистика: курці усього світу (а їх більш міліарда) щорічно закуповують від чотирьох до п'ятьох трильйонів сигарет (біля 1000 сигарет на кожного жителя планети), затрачуючи на це від 85 до 100 мільярдів доларів. Щорічно споживання сигарет у світі зростає на 2,1%, тобто збільшується швидше, чим населення планети.

При цьому треба обов'язково враховувати тих, хто живе або трудитися поруч із курцями і поневоле вдыхает тютюновий дим, і твердження про всепланетарности проблеми аж ніяк не перебільшення.
Статистика: на Землі щорічно вмирає 1,5 мільйонів чоловік від захворювань спровокованих палінням. Воно, крім того, приводить до зниження усталеності до інфекційних захворювань, до ранньої втрати працездатності, а також хвороби, викликані нікотином, віднімають у курців 7% робочого часу. За даними Всесвітня організація охорони здоров'я, 90% усіх захворювань раком легких, 75% усіх випадків хронічних нефритів і емфіземи леген, а також 25% усіх серцевих захворювань доводитися на курців.

Наслідки паління
Якщо людина курить, те він повинний знати про вплив паління на організм. Тютюновий дим містить три дуже шкідливих для організму речовини: смолу, нікотин і окис вуглецю.
Смола у виді клейких відкладень закупорює і дратує верхні дихальні шляхи і легкі, наводячи до розвитку таких захворювань, як хронічний бронхіт і емфізема, а в ряді випадків - рак легких, майже встречающийся не в некурящих людей. Токсические компоненти смоли, крім того, всмоктуються і надходять у кровоносне річище, а потім виводяться із сечею. Відомо, що наявність таких дратівних речовин у сечовому міхурі сприяє розвитку раку сечового міхура.

Нікотин - сильна наркотична речовина - діє на нервову систему, підвищуючи частоту серцевих скорочень і ризик розвитку аритмії серця.
Окис вуглецю, роблячи в кровоносне річище з тютюнового диму, знижує спроможність еритроцитів доставляти кисень до клітин організму й у такий спосіб підсилює прояв різних захворювань системи кровообігу. Крім того, окис вуглецю, мабуть, активно бере участь у формуванні речовин, що можуть закупорювати артерії і викликати важкі поразки серця і порушення кровообігу в нижніх конечностях.

На правах реклами:
В цивилизованном мире стали заметны активные тенденции по борьбе с курением, способы и методы этой борьбы различны. Мнение по данной проблеме, личный опыт, историю успеха и неудач по борьбе с никотиновой зависимостью Вы можете прочитать в блоге  Стиль жизни. Личный опыт. Истории успеха и неудач. в разделе посвящённом борьбе с никотиновой чумой. Так же в блоге Вы можете ознакомиться с мифами и реалиями данной борьбы, прочитать мнение психологов, просмотреть видеоматериалы.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники