Миротворча діяльність – благородна справа по підтриманню мира і стабільності у світі

До Міжнародного дня миротворців ООН.

Організація Об'єднаних Націй була створена 24 жовтня 1945 року і мала в своєму складі 51 державу. Сьогодні під її дахом зібралися 189 країн. У Статуті ООН закладено 4 завдання: підтримка міжнародного миру і безпеки, розвиток дружніх відносин між націями, вирішення дружніх відносин між націями, вирішення проблем світової спільності і повага до прав людини. Члени ООН – незалежні країни, проте вони не всесвітній уряд і не приймають законів. Організація Об'єднаних Націй має 6 головних органів.

Генеральна асамблея – всесвітній парламент, на якому розглядаються головні проблеми людства. Найважливіші питання приймаються більшістю в дві третини голосів, інші - звичайною більшістю.

Рада безпеки складається з 15 членів. П'ять із них – Росія, Великобританія, США, Франція, Китай - є постійними. Інші - десять обираються Генеральною Асамблеєю на дворічний термін. Рада безпеки несе головну відповідальність за підтримку миру. 

Рішення вважаються прийнятими, якщо “за” проголосували 9 членів. Виняток – процедурні питання.

Є також Економічна і Соціальна Рада (у склад якої входить 54 члена), Рада з опіки, Міжнародний Суд (15 суддів), Секретаріат (8999 людей із 160 країн).

За час свого існування ООН досягла помітних результатів у забезпеченні миру. Завдяки їй вдалося врегулювати Карибську кризу у 1962 році, Кризу на Близькому Сході і 1973 році, і 1988 році – зупинити ірано – іракську війну, а в 1989 році – сприяти виведенню радянських військ з Афганістану. В 90-і роки було багато зроблено для відродження суверенітету Кувейту, закінчення громадянських війн у Камбоджі, Сальвадорі, Гватемалі, Мозамбіку.

Україна співпрацює з ООН у різних напрямках, в тому числі і в операціях з підтримки миру. Впродовж 9-ти років українські “блакитні шоломи” беруть участь у миротворчих ООН. З липня 1992 року понад 8000 тисяч наших співгромадян побували в різних “гарячих” точках – Анголі, Боснії, Гватемалі, Македонії, Таджикистані, Хорватії, Косово, Мозамбіку, Придністровї, Сьєрра-Леоне, Лівані. Військовий полігон з підготовки миротворців у Яворові є базовим у міжнародній програмі “Партнерство заради миру”. Вісімнадцять громадян України загинули під час виконання завдань з підтримки миру.

Понад тисячу мін та інших вибухонебезпечних предметів знешкодили за рік на ліванській землі українські сапери, що в сотні разів більше, аніж спромоглися представники інших контингентів майже за 45 років перебування в цій країні.

За мир і спокій у світі – нашому спільному домі.
26 червня 1945 року на заключному засіданні конференції Об’єднаних Націй зі створення міжнародної організації у Сан–Франциско був підписаний Статут ООН - важливий міжнародний документ, який служить уже 56 років справі зміцнення миру, безпеки і розвитку співробітництва між країнами. З 24 жовтня 1945 року, коли вступив в силу Статут ООН, офіційно веде свій початок Організація Об’єднаних Націй.

У преамбулі Статуту ООН говориться, що вона покликана “врятувати майбутні покоління від жахів війни, яка двічі у нашому житті завдала людству невимовного горя…

Створення ООН було задумано країнами антигітлерівської коаліції, як всесвітньої організації колективної безпеки, як комплексного міжнародного інструменту припинення агресії і підтримання загального миру. Далеко не завжди гладко і рівно йшов раніше і йде зараз процес утвердження на практиці міжнародних відносин, справедливих принципів Статуту ООН. Необхідні нові зусилля держав – учасників організації для того, щоб загасити регіональні вогнища напруги, ліквідувати виникаючі військові конфлікти, зупинити “чудовисько” ХХІ століття – міжнародний тероризм у всіх його проявах.

Перед ООН стоїть і багато інших невідкладних завдань - сприяння виділенню ресурсів з метою творення, шляхом здійснення заходів із роззброєння. Ліквідувати голод, відсталість, наслідки стихійних лих. Нагальною потребою сьогодення стала перебудова міжнародних економічних відносин на основі справедливості, забезпечення прав і свобод людини і в першу чергу права на мирне життя. Для цієї роботи, згідно зі Статутом, ООН має шість головних органів: Генеральну Асамблею, Раду Безпеки, Економічну і Соціальну Ради, Раду з опіки, Міжнародний Суд, Секретаріат. До організації системи ООН належать: МАГАТЕ, спеціалізовані установи ООН, головні комітети, постійні та процедурні комітети, різні фонди ООН, програми розвитку тощо.
Також створені Збройні Сили ООН, Це військові формування, за допомогою яких Рада Безпеки ООН за Статутом може здійснювати примусові воєнні заходи від імені ООН з метою підтримання або відновлення миру і безпеки. Ці сили створюються за необхідністю з континенту Збройних Сил країн-членів ООН, для чого укладається спеціальна угода між Радою Безпеки і відповідними державами.

У відповідь на звернення Організації Об’єднаних Націй 3 липня 1992 року Верховна Рада України затвердила постанову “Про участь батальйонів Збройних Сил України в миротворчих Силах ООН в зонах конфліктів на території колишньої Югославії”. Саме з цього моменту Збройні Сили України відмінно виконують найвідповідальніші завдання Організації Об’єднаних Націй в багатьох “гарячих” точках світу. Представники Збройних Сил України брали та братимуть участь у миротворчих операціях у рамках місії ООН у колишній Югославії, Боснії й Герцеговині, Східній Славонії, Македонії, Косові, Анголі, Гватемалі, Таджикистані, Лівані і Сьєрра-Леоне. Мужність і високий професіоналізм командування та особового складу контингенту, виконання ними завдань на дуже важливих, складних і небезпечних ділянках створили українським військовослужбовцям заслужений авторитет серед командування Сил ООН, Секретаріату ООН і держав-членів організації, значно сприяли підвищенню авторитету держави на міжнародній арені.

Важко переоцінити набуття практичних навичок у бойових умовах, отримання досвіду врегулювання збройних конфліктів військовим контингентом України під час проведення миротворчих операцій ООН. Ознайомлення з досвідом організації та діями армій інших держав, зміцнення взаємовідносин між військовослужбовцями різних країн сприяють розвитку довіри та військового братерства.

Але іноді дорогою виявляється ціна за мир і спокій у світі. І ми залишаємося у невідплатному боргу перед воїнами-миротворцями, які ризикують своїм життям заради цього.

Принципова позиція нашої держави була і залишається незмінною – неможливе застосування військових методів врегулювання конфліктів без санкції Ради Безпеки ООН. Роль України у створенні Європейської системи безпеки, активна участь у діяльності ООН за підтримання міжнародного миру і безпеки є, безумовно, одним із найважливіших зовнішньополітичних здобутків нашої держави і має велике значення для підвищення політичного авторитету України на світовій арені.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники