Книговидавництво – справа державна.

Тематичний вечір: Книговидавництво – справа державна. (до Дня працівників видавництв, поліграфії і книгодрукування).

Розмову про стан українського книговидавництва слід почати з того, що він дійсно жахливий. Це насправді так. Слід тільки пройтися найпопулярнішим книжковим ринком столиці Петрівкою чи заглянути до мереж книжкових магазинів «Літера», «Орфей» тощо – відразу все стає зрозумілим. Побачити на полицях класиків української літератури майже не реально, де не де лежать книжки новомодних українських письменників таких як Карпа, Жадан, Покальчук, Дереш. З усіх інших полиць на нас дивляться продукти російського тиражування. Очі розбігаються у різні боки лише від кількості найменувань творів Донцової, Мариніної та Устинової. Боже, в них навіть прізвища схожі!

Дивно, проте багато пересічних громадян вважають, що серед українських книговидавців просто немає патріотів. Це не вірно. Патріоти є. Та та купка людей, що вірять у майбутнє української книги, не може витягнути на своїх плечах усю країну.

У книговидавничій справі України можна виділити такі основні проблеми:

Перша проблема. Книжкові магазини. Їх не багато, а з кожним днем стає менше і менше. У нормальних європейських столицях завжди в центрі міста є декілька книгарень. А що у нас? Мистецтво було, тепер нема. Бідне «Знання» тримається просто-таки на павутинці. Замість книгарень у нас тепер усюди бутіки з фірмовим одягом! Це для нашого народу виходить важливіше.

«Змушений звернутися до Вас у зв’язку з тим, що ситуація зі знищенням українських видавництв і книжкових магазинів набуває системного характеру через викидання їх на вулицю з приміщень, які вони займали упродовж п’ятнадцяти, тридцяти і навіть п’ятдесяти років. Виглядає це цілком законним і, як правило, реалізатори подібних дій аргументують те, що вони роблять, наявністю Постанови Кабінету Міністрів України...»- так говориться у зверненні Олександра Афоніна, президента Української Асоціації Видавців та Книгорозповсюджувачів, до президента України, датованій 29 березня 2007 року.

Друга проблема. Багато комерційних книгарень (наприклад «Літера») відмовляються виставляти українську книжкову продукцію на полиці. Якщо продавець відповідає вам, що у магазині відсутня така книга, не факт, що її немає на складі. Безліч українських видавництв стикалися з подібною проблемою.

Третя проблема. Закордонні видання. Наші видавці не можуть заробити гроші на іноземній літературі. Що я маю на увазі? У нормальних західних країнах видавництва купують права на книгу в іноземного автора, а потім друкують її у своїй країні і отримують прибуток. Щороку до України завозиться 120-130 млн. книжок. Переважно з Росії. Ввезли, заплатили податки на митниці і відправили на полиці. Отриманний прибуток не залишається в Україні, а відправляється до видавців, за кордон.

За даними спостережень Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, споживання книжкової продукції в нашій країні сягнуло близько 3,4 книжки на дущу населення. На жаль, частка української книги у цій сумі становить лише 0,5 книжки на душу населення. Авжеж, не рахуючи шкільних підручників.

За даними дослідження купівлі книжок в Україні, на кінець 2006 року 60% книжок, які купили українці протягом останніх 3 місяців були російською мовою. Частка книжок українською мовою становила 38%, ще 2 % книжок були видані іншою іноземною мовою. Українською мовою купують переважно навчальну/наукову літературу (50% респондентів зазначили це). Тільки 35% покупців художньої літератури/поезії купили цю книжку українською мовою.

«Вельмишановний Вікторе Андрійовичу, прошу Вас, благаю, зупиніть процес бездумного знищення залишків національної видавничої інфраструктури, збережіть українську книгу як єдине середовище, в якому ще теплиться традиційна мораль українського народу, духовність та інтелект нації.» - так закінчив звернення вже згаданний Олександр Афонін до колишнього президента України В.Ющенка.

Материал взят с Портала гражданской журналистики. Интернет-издание ХайВей.
Взято з Порталу громадянської журналістики. Інтернет-видання ХайВей.
ХайВей

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники