Конституція Радянської України 1937 року

Повна перемога соціалізму в СРСР була юридично закріплена у новій Конституції. На початку червня 1936р. відбувся пленум ЦК ВКП(б), який схвалив проект нової Конституції, а Надзвичайний VІІІ Всесоюзний з’їзд Рад 5 грудня 1936р. затвердів і ввів її в дію. Конституція СРСР стала зразком і основою розробки Конституції УРСР 1937 року.

У відповідності з Конституцією вищим органом державної влади УРСР є Верховна Рада, яка затверджує народногосподарський план республіки, керує галузями народного господарства, встановлює у відповідності з законодавством СРСР державні податі. У компетенції Верховної Ради є законодавство про працю, організація судових органів.

Президія, що обирається Верховною Радою, є постійно діючим органом, який видає укази, тлумачить закони республікі, контролює роботу уряду, присвоює почесні звання республіки, здійснює право помилування осіб, проводить референдуми.

Вищим виконавчим і розпорядчим органом УРСР є Рада Народних Комісарів, яка створюється Верховною Радою. Уряд спрямовує роботу народних комісаріатів та підпорядкованих йому установ, вживав заходів для виконання плану розвитку народного господарства і місцевого бюджету.

Місцевими органами влади були обдасні, районні і сільські Ради депутатів трудящих. Конституція УРСР формально проголошувала широкі права і свободи.

Взято на сайте Винницкие рефераты. Полезное с приятным! Обучальный материал Винницы

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники