Великий піст – це одна з найдавніших і найбільш священних установ християнської релігії. Історія Великого посту має довгу й багату традицію. Вона сягає апостольських часів. Свята Церква від самого початку освятила число сорок. Передпасхальний піст називають Великим не тільки через його тривалість, але й через його важливість і значення в житті Церкви і кожного християнина.
Великий піст – це для кожного християнина час духовної боротьби, у якій беруть участь і душа й тіло.
Київський митрополит Георгій (1069-1072) наказує такий піст у 40-цю: “Першого тижня посту: суха їда (“сухоєдєніє”), тобто хліб, вода й овочі раз на день і нічого не пити. В інші тижні посту – понеділок, середу й п’ятницю: суха їда раз на день; у вівторок і четвер: каша (сочевиця) з олією оливковою або маковою раз на день; в суботу й неділю: риба два рази денно, на свято Благовіщення: риба.
Немає коментарів:
Дописати коментар