Партнерство заради миру, історичний шлях України.

Україна як держава, що опинилася на лінії нового геополітичного “розлому”, має своє бачення, свою відповідну стратегію. І те, що Україна сьогодні послідовно проводить позаблокову політику, відповідає її національним інтересам.

Спектр міжнародного співробітництва ЗСУ на цей час дуже широкий і різноманітний, охоплює близько 70 країн світу, низку провідних міжнародних інститутів, серед яких НАТО, ООН, ОБСЄ, ЄС та ЗЄС, СНД. Значна увага в міжнародному військовому співробітництві приділялась встановленню та розвитку стабільних стосунків в рамках особливого партнерства з НАТО, яке на цей час відіграє ключову роль в системі євроатлантичної безпеки.


Реалізація цієї концепції здійснюється шляхом залучення східноєвропейських країн до участі у програмі “Партнерство заради миру”, пристосування військових структур НАТО до нових геополітичних умов, проведення в життя концепції міжнаціональних оперативних сил тощо.

Однією з особливостей воєнно-політичної обстановки в сьогоденній Європі є те, що дедалі більшого значення набувають процеси, що відбуваються в рамках Європейського та Західноєвропейського союзів, які концептуально вже визначилися щодо своєї ролі у вирішенні проблем безпеки в контексті розбудови “єдиної Європи”. Поширення Європейського союзу на Схід, політичний та економічних потенціали якого невпинно зростають, є позитивним процесом на шляху європейської інтеграції.

Членами Північноатлантичного блоку стали Польща, Чехія та Угорщина. Першим практичним кроком членства в НАТО, наприклад, Польщі, країни колишнього Варшавського договору, стало входження польського з’єднання до спільного німецько-датсько-польського армійського корпусу зі штабом у місті Щецін (Польща).

НАТО активно продовжує вивчати інфраструктуру країн-партнерів при підготовці та проведенні спільних заходів оперативної та бойової підготовки. Практика надання військово-морських баз Румунією та Болгарією для заходів бойових кораблів сприяла освоєнню альянсом нового регіону, який раніше не належав до зони відповідальності НАТО, а також є чинником утворення важеля противаги безроздільному пануванню Росії у Чорному морі.

З огляду на важливість геополітичного розташування Румунії США надали стосункам з нею рівня стратегічних партнерських відносин. Це служить підставою для додаткових перспектив у політичній, економічній та суто військовій сферах, що значно підвищило її шанси вступу до НАТО в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники