Адекватне реагування 2011.

“Адекватне реагування – 2011” – пріоритет бойового вишколу особового складу та підготовки військ (сил)”

Відповідно до Плану підготовки на 2011 навчальний рік з початку вересня на сухопутних і морських полігонах Збройних Сил України проводиться комплекс навчань (тренувань) з органами військового управління, військами (силами) “Адекватне реагування – 2011”.

Навчання проводяться з метою удосконалення управління військами (силами), бойового вишколу особового складу, вдосконалення практичних дій військ (сил) .

Загальне керівництво навчанням “Адекватне реагування – 2011” здійснюється начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Під час комплексу навчань (тренувань) буде проведено дослідницьке командно-штабне навчання. Метою навчання є удосконалення системи управління військами (силами) в новій організаційно-штатної структурі Збройних Сил України, відпрацювання питань управління військами (силами) під час ведення операцій (бойових дій) та їх всебічного забезпечення.


Проведення зазначеного навчання у такому форматі обумовлено, на сам перед, тими завданнями, які стоять перед Міністерством оборони України і Генеральним штабом Збройних Сил України щодо визначення напрямів подальшого реформування і розвитку Збройних Сил України.

В першу чергу, це оптимізація системи управління, структури військ (сил) .

По друге – це приведення Збройних Сил України до вимог сучасності, створення компактної, мобільної, боєздатної армії, побудованої за найвищими світовими стандартами.

Тому, мета навчання полягає у практичній апробації цих питань у ході практичних дій, дослідженні вірності вибору щодо перспективної моделі Збройних Сил України, проведенні порівняльного аналізу з органами військового управління Збройних Сил передових країн світу.

Проведений обсяг досліджень дасть змогу уникнути помилок, чітко визначити шляхи реформування Збройних Сил України.

Результати цих досліджень буде покладено в основу Концепції подальшого реформування і розвитку Збройних Сил України до 2017 року, Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних Сил України
на 2012 – 2017 роки, робота над якими триває у Міністерстві оборони України і Генеральному штабі Збройних Сил України.

Навчання “Адекватне реагування – 2011” є своєрідним підсумковим іспитом для Збройних Сил України у 2011навчальному році. До проведення навчань залучаються структурні підрозділи Міністерства оборони України, органи військового управління від Генерального штабу до армійського корпусу та їм рівних, управління бригад (полків) військові частини і підрозділи усіх видів, родів військ та спеціальних військ Збройних Сил України, зокрема, підрозділи які будуть відпрацьовувати практичні дії на визначених полігонах.

В навчаннях також братимуть участь представники органів державної влади, інших військових формувань та правоохоронних органів України.

Всього сплановано провести біля 42 різноманітних дослідницьких (тактичних, тактико-спеціальних, льотно-тактичних) навчань, які будуть проходити послідовно на п’ятнадцяти полігонах Сухопутних військ, Повітряних Сил та Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

В ході проведення навчань “Адекватне реагування – 2011” будуть проводитись навчально-бойові пуски ракет, артилерійські стрільби, перевірятиметься готовність військових частин та підрозділів до виконання завдань за призначенням у відповідності до ситуацій застосування Збройних Сил України.

Під час практичних дій на єдиному оперативно-тактичному фоні будуть проведені
:
батальйонні та ротні тактичні навчання з бойовою стрільбою, тактичні навчання підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України;
комплекс льотно-тактичних вправ підрозділів Об’єднаних сил швидкого реагування тактичної авіації, тактичні навчання зенітних ракетних підрозділів Повітряних Сил Збройних Сил України;
збір-похід кораблів та практичні дії підрозділів Військ берегової оборони, тактичне навчання з батальйонною тактичною групою, тактичне навчання з ротою морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України;
тактико-спеціальні навчання з підрозділами Тилу, Озброєння, Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України.

Загалом у навчаннях беруть участь близько 9,5 тисяч військовослужбовців майже 2200 одиниць озброєння та військової техніки, більше 50 літаків і вертольотів та близько 30 кораблів, катерів і суден забезпечення.

Для військ (сил) участь у навчанні стане завершальним етапом підготовки у 2011 навчальному році, звітом щодо можливостей виконувати завдання за призначенням.

Ці навчання стануть важливим випробуванням Збройних Сил на міцність, їх готовність до захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України.

В цілому до навчань залучатимуться близько 9,5 тис. військо-вослужбовців, 2300 одиниць озброєння і військової тех¬ніки, у тому числі 40 літаків, 31 вертоліт, 33 кораблі Військово-Морського флоту та судна забезпечення.

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Федорович Янукович під час виступу перед особовим складом
23 лютого 2011 року зазначив, що у непростий період модернізації держави, трансформації України в сучасну економічно-розвинуту демократичну державу, особовий склад Збройних Сил України робить все можливе для зміцнення захисту Батьківщини, виконання поставлених навчально-бойових завдань.

“Хочу підкреслити”, – наголосив В.Ф. Янукович, – “що перед Міністерством оборони та Генеральним штабом стоять складні і важливі завдання. Вони полягають у створенні нової національної армії, здатній нейтралізувати сучасні виклики та загрози. Політика позаблоковості і достатньої обороноздатності вимагають від нас швидких і рішучих дій з проведення реформи у секторі безпеки та оборони. ”

Начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України
визначені завдання щодо якісної організації та проведення бойової підготовки, підвищення її інтенсивності та ефективності.

Серед них:
реалізація положень концепції підготовки Збройних Сил України;
підвищення теоретичних знань, практичних навичок та умінь особового складу;
забезпечення злагодженості органів військового управління;
організація підготовки військових частин та підрозділів;
відновлення інтенсивності навчально-виховного процесу;
забезпечення готовності до дій в умовах надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

“Я хочу, щоб всі зрозуміли – професійна армія створюється саме в полі, під час навчань і тренувань. Без якісної та ефективної бойової підготовки не може йти мова про професійні Збройні Сили”, – сказав начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Педченко Григорій Миколайович під час виступу перед керівним складом Збройних Сил України в ході проведення інструктивного заняття з апаратом керівництва комплексу навчань (тренувань) “Адекватне реагування - 2011”.

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України покладає надію на офіцерський корпус, який завжди у важку хвилину стає для країни надійною опорою.

В офіцерах підлеглі повинні бачити військових професіоналів і досвідчених вихователів. На навчаннях і у походах, у повсякденному житті й службі вони повинні проявляти свої кращі командирські, професійні й людські якості. Саме від них залежить упровадження в армійське життя духу братерства, взаєморозуміння, поваги до традицій українського війська.

Суспільству сьогодні потрібен сучасний офіцер – щирий патріот своєї Батьківщини, фахівець військової справи, турботливий наставник і вихователь для підлеглих, носій і продовжувач кращих традицій воїнства.

Справа безпеки Батьківщини залежить від особистого внеску кожного військовослужбовця. Напередодні проведення навчань ситуація, що склалася як ніколи, вимагає згуртованості, взаємоповаги, допомоги й підтримки, культури взаємин, принципової реакції на негативні явища, які, на превеликий жаль, ще наявні у військових колективах.

Велика увага сьогодні приділяється сержантському та старшинському складу. У питаннях відновлення боєздатності військ, підвищення рівня військової дисципліни, формування у військових колективах взаємовідносин, в основу яких покладено турботу і повагу до підлеглих, – це головне завдання сержантів і старшин, особливо під час проведення навчань.

Сьогодні ситуація у Збройних Силах України помітно покращилася
.

На цей час:
відновлено більш 3-х тисяч зразків озброєння;
розпочато третій етап будівництва сучасних бойових кораблів;
підвищено інтенсивність та забезпечено плановість оперативної та бойової підготовки військ (сил);
відновлено проведення бойових стрільб реактивних систем залпового вогню “Ураган”;
збільшився наліт льотного складу, наплавність кораблів і катерів, кількість стрибків з парашутом.

Запорукою успішного виконання завдань Збройними Силами став професіоналізм солдат, офіцерів і великий досвід ветеранів військової служби та працівників Збройних Сил України.

Керівництвом Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України створюються умови для якісного виконання цих завдань.

Сьогодні:
визначено основні інструментарії реформування Збройних Сил України;
запроваджено кардинальні зміни у підготовці професійного сержантського складу;
здійснено дієві кроки у забезпечені соціально-правових гарантій військовослужбовців та членів їх сімей.

У Збройних Силах України проведено навчання з територіальної оборони “Сприяння – 2011”.

Протягом 2011 року у Збройних Силах активно проводилася підготовка до комплексу навчань (тренувань) “Адекватне реагування-2011” особового складу, техніки, озброєння, полігонів, польових таборів та навчально-матеріальної бази. Особовий склад ретельно готувався до здійснення маршів, розміщення базових таборів. Проводилися теоретичні та практичні заняття щодо підготовки командирів (начальників ) з питань змісту, послідовності та методів роботи командирів і штабів при плануванні бою, веденні оборони, відбиття повітряного нападу, роботи розвідки, знищення десантів та багато-багато іншого. Було відпрацьовано всі питання, що підготовки до виконання завдань під час проведення навчань: сплановано, організовано та проведено навчання та виховання особового складу окремих категорій військовослужбовців, підготовка і злагодження підрозділів, частин, з’єднань, органів управління (штабів) до ведення навчально-бойових дій, виконання інших завдань за призначенням, а також для підтримання бойової готовності.

Підготовці до навчань передувало проведення інструктивних та інструктивно-методичних занять з бойової підготовки військ, вивчення вимог керівних документів (наказів, настанов, керівництв, курсів стрільб і водіння, а також програм бойової підготовки). Все це необхідно для якісного проведення під час навчань (тренувань) “Адекватне реагування - 2011” тактичних занять, навчань, військових ігор на місцевості і на топографічних картах, штабних тренувань, навчань в полі (в повітрі, на морі). У підсумку було забезпечено спільну підготовку командирів, штабів, військ і органів тилу в умовах, максимально наближених до умов сучасних викликів та загроз.

Бойова підготовка підрозділів тісно пов'язана з психологічною підготовкою військовослужбовців, вихованням у них високих морально-бойових якостей, що є одним з найважливіших елементів, яким значною мірою визначається рівень бойової готовності військ (сил).

Велику роль в організованому проведенні навчань відіграє особиста дисциплінованість кожного військовослужбовця. Важливість питань зміцнення військової дисципліни і правопорядку, належної організації служби військ безпосередньо пов’язана з успішним виконанням навчально-бойових завдань.

Особливо гостро стоїть питання збереження життя та здоров’я військовослужбовців, недопущення сезонних правопорушень та загибелі особового складу. Це важливе завдання вимагає суворого дотримання заходів безпеки під час виконання навчально-бойових завдань, виконання вимог Статутів Збройних Сил України, інших нормативних актів.

Міністерством оборони України та Генеральним штабом Збройних Сил України у поточному році системно і послідовно здійснюються заходи щодо покращення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.
День Незалежності в місті Болград.
Ці питанні знаходяться на особистому контролі керівництва Збройних Сил України.

Прийняті рішення щодо підвищення рівня грошового забезпечення, преміювання, грошових винагород. У минулому році було проведено поступове підвищення рівня грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців:
підвищено розмір щомісячної премії з 10 до 35 % особам рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом;
особам льотного та плаваючого складу введено щомісячну додаткову грошову винагороду в розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення;
військовослужбовцям підвищено середній розмір щомісячної премії з 10 до 55 % посадового окладу, а контрактникам з 35 до 70 %;
збільшено майже у 2,5 рази щомісячно грошову винагороду у іноземній валюті військовослужбовцям українських миротворчих контингентів.

У цьому році збільшено розмір преміювання особового складу. Зокрема, особам рядового, сержантського й старшинського складу за контрактом премія виплачується в розмірі 125 відсотків посадового окладу, військовослужбовцям офіцерського складу – 90 відсотків посадового окладу.

Це дозволило збільшити щомісячне грошове забезпечення для осіб рядового, сержантського й старшинського складу за контрактом в середньому від 280 до 420 гривень, для офіцерського складу – від 300 до 450 гривень, залежно від посадового окладу.

Керівництво Міністерства оборони та Генерального штабу сьогодні продовжує працювати над подальшим підвищенням грошового забезпечення військовослужбовців для підвищення престижу військової служби.

Протягом тривалого часу не виділяється житло для військових. Керівництвом Збройних Сил України докладено значних зусиль для вирішення питання будівництва житла на землях Міністерства оборони, які не використовуються, і на яких можливо збудувати квартири. Ведеться пошук ресурсів для реального збільшення обсягів будівництва, у тому числі за допомогою нових технологій.

Питання соціального захисту в діяльності Генерального штабу є над пріоритетними і вони чітко окреслюються в Державній комплексні програмі реформування і розвитку Збройних Сил України на період 2012 – 2017 років.

Сьогодні авторитет української армії поступово зростає
. Збройні Сили України продовжують демонструвати організованість, дисципліну, патріотизм, залишаються гарантом стабільності, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості України. А підсумки Комплексу навчань (тренувань) “Адекватне реагування - 2011” стануть належним цьому підтвердженням.

Проведення навчання “Адекватне реагування – 2011” реально перевірить правильність вибору щодо перспективної структури Збройних Сил України.

Досягнення органами військового управління, з’єднаннями, військовими частинами та підрозділами позитивних результатів під час проведення навчань:

надасть необхідні особисті навички та практичні уміння військовослужбовцям в оволодінні озброєнням та військовою технікою;
надасть можливість напрацювати основні погляди та шляхи вирішення ключових питань реформування та розвитку Збройних Сил України у перспективі до 2017 року;
забезпечить гідну зустріч 20-ї річниці Збройних Сил України, зміцнить впевненість українського народу у надійності захисту держави.

7 коментарів:

  1. Васька Негров14:31

    Адекватне реагування - стильное название учений.
    Но по информации, которая имеется у меня из проверенных источников (точнее самих участников этого мероприятия) неадекватная реакция больших мужей армии нашей не имеет границ. Учения планировались как минимум год назад, финансирования НОЛЬ, а еще быть точнее финансирование есть - сос воего кармана. Барщина, а не армия! Стыдно, господа хорошие....

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім12:21

    Як я розумію у Болграді День Незалежності пройшов дуже весело...
    Дуже добре, що народ не відвертається від Збройних сил та вояків...

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім13:25

    Bolgrad - respekt!

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім10:07

    Как - то красиво написано однако! А как на счет того, что парней на полигонах кормят просроченными продуктами? Питание просто супер! А другими словами списали продукты и все окей! Прокуратура приезжала и не видела, что просроченный тушняк - прикормленные по ходу. Как не стыдно...

    ВідповістиВидалити
  5. Кому война, а кому мать родна!
    В очередной раз войска за свой счет учатся Родину защищать, а тылы сливки снимают и деньги зарабатывают. Вот где нужно искать коррупцию. Спросите у офицеров и солдат: "Когда они последний раз получали форму? Выплатили им командировочные?"
    Вот так-то, а Вы все про Родину.

    ВідповістиВидалити
  6. Давай мы станем одним целым и будем жить вместе так дико и ярко,а потом умрём в один день от передоза..лет так в 50,ну или в 45...или завтра

    ВідповістиВидалити
  7. З матеріалів ЗМІ17:25

    На початку вересня 2011 року під час навчань «Адекватне реагування - 2011» особовий склад 4 парашутно-десантної роти 25-ої окремої повітрянодесантної бригади здійснив марш комбінованим способом до полігону 12-ої механізованої бригади, що на Одещині. За розумну ініціативу проявлену під час проведення маршу зі станції розвантаження «Ізмаіл» до полігону міста Болград особовий склад було заохочено заступником командира бригади.

    В ході практичних дій військовослужбовцями 4 парашутно-десантної роти було проведено десантування з літака ІЛ-76, після якого десантники звільнили захоплений умовним противником аеродром і забезпечили десантування головних сил від 25-ої окремої повітрянодесантної бригади та 79-ої окремої аеромобільної бригади.

    Пізніше, під час спільних дій з військовослужбовцями посиленого механізованого батальйону 28-ої окремої механізованої бригади, особовий склад 4 парашутно-десантної роти, в умовах дій артилерії та авіації противника, форсував на БМД-2 водну перешкоду та прийняв участь у захопленні і утриманні вигідного рубежу, блокуванні та переслідуванні противника, який, за задумом навчань порушив державний кордон України.

    За діями особового складу спостерігав Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України, командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, а також представники органів місцевого самоврядування Одеської області.

    — Дії військовослужбовців, за якими я сьогодні спостерігав, особливо командної ланки,свідчать про їхню добру підготовку, — зазначив Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України — Я бачив хороші, продумані тактичні дії і відповідне управління в умовах постійної зміни тактичної обстановки. Саме тут, на полігоні, ми відпрацювали нові форми і способи підготовки та застосування військ.

    Після закінчення практичної фази особовий склад 4 парашутно-десантної роти 25-ої окремої повітрянодесантної бригади був заохочений Головнокомандувачем Збройних Сил України цінними подарунками та нагородами.

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники