Передумови і проголошення Злуки.

Доленосні події Першої світової війни (1914-1918 рр.) створили передумови створення українських державних утворень на теренах колишніх імперій – Австро-Угорської та Російської.

В результаті ухвалення ІІІ Універсалу Української Центральної Ради 7 листопада 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка, до складу якої увійшло 9 українських губерній колишньої Російської імперії. (фото 1). Під впливом подій на Наддніпрянській Україні в жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки, президентом якої став Є.Петрушевич.


Відтоді між урядами УНР і ЗУНР розпочалися переговори про втілення ідеї соборності. Вже 1 грудня 1918 року членами Ради державних секретарів ЗУНР Л. Цегельським і Д. Левицьким у Фастові було укладено "Передвступний договір" з Директорією УНР, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу.

3 січня 1919 року Національна Рада УНР у місті Станіславі (Івано-Франківськ) схвалила закон про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Наддніпрянською Українською Народною Республікою в Народну Республіку і надала повноваження своїй делегації завершити об'єднання двох держав. фото 1 (Українська Народна Республіка (1917-1920).

22 січня 1919 р., в першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України, у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Українську державу. Рівно о 12 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки. Посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради "Про об'єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною" голові Директорії В. Винниченку.

Член Директорії Ф. Швець урочисто зачитав Універсал Директорії: "…Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу". (фото 3)

Після урочистого проголошення злуки на Софійській площі відбувся молебень, а потім — військовий парад під керівництвом полковника Івана Чмоли, приймав парад полковник Євген Коновалець.

Наступного дня, 23 січня, розпочався Трудовий конгрес України, який мав виконувати функцію всеукраїнського парламенту. Акт злуки було затверджено вищим законодавчим органом України. На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалась у Західну область УНР (ЗО УНР). Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на голубому полотні.

Так, спираючись на заповітні мрії і широке волевиявлення обох частин українства, враховуючи об'єктивні історичні, політичні, духовні, правові аспекти цього тривалого й болісного процесу, постала єдина соборна Українська держава.

Об'єднання українських земель відбулося юридично та політично. Проте через низьку причин державне об'єднання не відбулося.

Интернет реклама УБС

Прихильники