Законодавство провідних країн ЄС про жорсткі покарання під час протестів

Законодавство країн Європейського Союзу та США передбачає досить жорсткі покарання під час протестів, які не є мирними зібраннями.
Правоохоронні органи провідних країн світу надзвичайно жорстко реагують на будь-які порушення громадського порядку, які перетворюються або навіть мають намір перетворитися в масові заворушення.



Великобританія. До 10 років ув'язнення можуть отримати учасники масових заворушень відповідно до Закону пhо Охорону громадського порядку. Провокації і підбурювання до насильства караються увязненням терміном до 6 місяців або штрафом до 5000 фунтів, причому мова йде не про організаторів, а про учасників.
При цьому начальник будь-якого територіального поліцейського органу Великобританії, якщо він вважає, що існує небезпека переростання масових заходів у заворушення, може звернутися до місцевої влади для винесення вето щодо проведення всіх масових заходів на термін до 3 місяців. Окрему увагу у Великобританії правоохоронні органи приділяють закликам до насильства в соціальних мережах. Наприклад, в 2011 році двоє порушників були засуджені до 4 років позбавлення волі за заклики до участі в масових заворушеннях у мережі Facebook.

Німеччина. Закон про Збори передбачає кримінальне покарання за заклик або провокування масових заворушень і навіть за намір здійснити таке діяння. Поправками до Кримінального кодексу передбачено кримінальне покарання за маскування особи, а саме - позбавлення волі строком до 1 року.
Жорсткі дії німецької поліції в Штутгарті в 2011 році і Франкфурті в 2012 році із застосуванням водометів і сльозогінного газу були навіть предметом критики таких організацій як Amnesty International та Human Rights Watch.
Також в 1989 році у ФРН набув чинності закон про боротьбу з тероризмом, який передбачає кримінальне покарання за поведінку під час демонстрацій і мітингів : носіння захованої зброї, маскування своєї зовнішності, використання захисних шоломів і щитів.

США. Питання проведення мирних зібрань регулюється законодавством штатів. Наприклад, в Нью -Йорку заявку на проведення мітингу треба подавати за 45 днів, в Лос -Анджелесі - за 40 днів. У деяких містах країни заборонено проведення мітингів в безпосередній близькості від урядових і адміністративних будівель. 
 

Франція. За неповідомлення місцевої влади про проведення мітингу передбачені покарання у вигляді ув'язнення до 6 місяців і штрафу до 7.500 євро. Згідно з Кримінальним кодексом максимальні санкції передбачені для збройних учасників акції : до 5 років ув'язнення та 75.000 євро штрафу. Для приховують своє обличчя під час погромів - 3 роки в'язниці і 45.000 євро штрафу. Решта порушників можуть отримати до 1 року ув'язнення і 15.000 євро штрафу.

Україна. Закон забороняє брати участь у масових акціях у масках, шоломах «або з використанням інших засобів або способів маскування» (карається штрафом або арештом до 15 діб), встановлювати під час акцій без дозволу намети і «інші малі архітектурні форми», а також імпровізовані сцени (максимальне покарання також становить 15 діб арешту).


Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники