Святогірська Свято-Успенська Лавра. Історія Лаври.

У північній частині Донецької області, поблизу кордонів трьох областей, на мальовничих схилах річки Сіверський Донець розташована Святогірська Свято-Успенська Лавра.

Ці святі місця манять до себе красою природи і святістю монастирів. Багато великих діячів відвідали ці Святі місця.

Василь Іванович Немирович-Данченко, російський письменник, після відвідування Святих Гір, написав, що «…Монахи вибрали самі кращі місця. Самі красиві, самі мальовничі. Засновники обителі безсумнівно були поетами. У цьому солов'їною царстві вони знайшли собі чарівний куточок. Та й взагалі, куди не заглянеш - якщо стоїть обитель, то, більш поетичного, більш гарного місця по всій окрузі немає ... "




Вперше про ці місця згадується в доповіді німецького дипломату Сигізмунда Герберштейна (1526 рік, книга «Записки про московські справи»), він розповідає про вартових Святих Гір, які згідно з указом російських царів містилися далеко в Дикому полі, на дорогах і переправах через річку Сіверський Донець.

Багато версій існує про те, коли і звідки прийшли ченці на берег Дінця. В одному літописі розповідається про те, що Святу обитель заснували ченці, які втекли з Києво-Печерської Лаври в 1240 році після зруйнування її ордами Батия. В іншому з літописів згадується про те, що «Врятувалися від меча татарського, віддалилися по навколишніх лісах і нетрях і заклали свої оселі в горах Дінця мальовничих».

Інші літописи свідчать про те, що обитель була заснована ченцями Святої Афонської Гори. Спосіб поховання ченців, за Афонським звичаєм, підтверджує це.

Інша спогади свідчить про те, що Святогірський монастир у XVI столітті знаходився на Південному рубежі Русі та був оборонним пунктом, який стояв на перепоні кримських татар. Зручне розташування монастиря перетворило його на своєрідну фортецю, цьму так само сприяла неприступна скеля.

Офіційно про Святі Гори було згадано в 1624 році, цар Михайло Федорович дарував жалувану грамоту ігумену Симеону з братією.

Ця грамота надавала право на щорічне отримання монастирем грошового утримання і хліба. Головним храмом в ті часи була церква Миколи Чудотворця, яка знаходилася в печері.

Монастирський комплекс почав бурхливо розвиватися на початку XVIII століття. Піклування над Святими Горами взяв відомий український воєначальник полковник Ізюмського слобідського полку Федір Шидловський.

Згідно указу Катерини II у 1787 році монастир закрили. У 1844 році при участі князя Потьомкіна, монастир відкрили знов. Незабаром монастир отримав нові корпуси: настоятельскій, братський, просфорний, економічний. Було побудовано готелі і трапезні. Існуючі храми і печерські церкви були відновлені. На вершині гори спорудили нову церкву з дзвіницею і заклали Успенський собор, Преображенську церкву, скитський храм Арсенія Великого. Обитель налічувала близько 600 чоловік братії.

На початку 1918 року примусово з території монастиря було виселено від 300 до 400 ченців. У монастирі залишилися священнослужителі похилого віку і частина ченців, які сховалися в монастирі. Розпочався грабіж і переслідування. У 1922 році обитель знову було закрито. На території монастиря було організовано «Будинок відпочинку для робітників Донбасу». За часів Великої вітчизняної війни монастир зазнав найбільших руйнувань.

9 березня 2004 під час засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Свято-Успенський Святогорскомій монастир отримав статус лаври.


Больничный храм г.Мелитополя

1 коментар:

  1. Ivan07:36

    Цього літа обовязково поїду ло Святогірської Свято-Успенської Лаври

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники