19 січня. Богоявлення. Хрещення Господнє.

Богоявлення. Хрещення Господнє (19 січня). Коли виповнилося Ісусу тридцять років, настав Йому час вийти до людей із своєю наукою. І прийшов Він на ріку Йордан до Іоанна Хрестителя, щоб охреститися від Нього. Прихід Ісуса здивував Іоанна. Адже він знав, що Спаситель безгрішний і не потребує спокутування гріхів.


Коли Ісус хрестився від Іоанна, розкрилися небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, Котрий сходив у вигляді голуба, і спускався на Нього. І пролунав голос із неба, промовляючи: “Це Син Мій улюблений, в Ньому Моє благовоління”.

Свято хрещення Господа ще називають Богоявленням. Бо при хрещенні Христа-Спасителя було з’явлення Пресвятої Трійці, а також особливо урочисте з’явлення Спасителя, Який всенародно розпочав Своє відкрите служіння в ім’я визволення світу.

У День Богоявлення в пам’ять про хрещення Ісуса у Йордані християни освячують воду у річках, ставках, озерах, джерелах, криницях.

Напередодні Йордану вирубують у кризі великий хрест. З уламків криги на снігу вимуровують хрест, біля якого із льоду будують престол, царські врата, які оздоблюють ялинковими або сосновими гілками.

Після відправи священик освячує хрестом воду, яку люди набирають у різний посуд і несуть додому. Свячену воду зберігають увесь рік, вживаючи її від усіляких хвороб.

Богоявленню передує голодна кутя. Протягом цього дня люди дотримуються суворого посту. Вечеряти, як і на свят-вечір, сідають тоді, коли на небі засяє перша зоря. Говорять, що назва “голодна кутя” пов’язана із традиційним хліборобським укладом життя українців. Адже вона наступає одразу після старого Нового року, тобто тоді, коли про новий врожай господар тільки мріє, а про минулорічний уже не нагадують засіки в коморі. Отже, і сама назва, і кількість страв на столі мають символічне значення.

На Наддніпрянщині раніше існувало чимало вірувань та прикмет, пов’язаних із Водохрещем. Якщо в цей день дерева вкриті інеєм, то навесні у відповідний день тижня – в п’ятницю, четвер і т. д. – треба сіяти ярову пшеницю, що “вродить, як гай!”, а якщо на Водохреще день ясний, то хліба виростуть чисті…

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники