Рік культури та відродження музеїв.

Рік культури та відродження музеїв. Системні перетворення у галузі культури – важлива складова гуманітарної політики держави. Щорічно в Україні відзначається Міжнародний день музеїв. Проблеми та перспективи розвитку цих закладів в Україні та зокрема на Івано-Франківщині обговорили керівники музейних установ області на нараді-семінарі в облдержадміністрації, що відбулася за участі начальника відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Юрія Приходнюка.


Посадовець зазначив: у нашій державі діє 499 музеїв та 1140 філій і відділень, у яких зберігається 12 млн. одиниць фонду. Умови збереження такої скарбниці, за словами Юрія Приходнюка, потребують постійного вдосконалення нормативної бази, над чим наразі активно працюють у Міністерстві культури України. Мовилося про те, що запроваджено музейну термінологію, готуються документи з обліку та зберігання музейних предметів, складається перелік музеїв, які мають право зберігати частину державного музейного фонду тощо.

«Приємним є те, що у своєму щорічному посланні до народу Президент України Віктор Янукович оголосив 2012 рік Роком культури та відродження музеїв, - підкреслив Юрій Приходнюк. - Передбачається створення потужного центру музейної справи при Мінкультури, розробка програми розвитку музейної справи на 2012-2017 роки». За словами начальника відділу аналізу та прогнозування музейної справи Міністерства культури України Юрія Приходнюка, Міністерство звернулося до обласних державних адміністрацій з проханням провести моніторинг роботи музейних закладів та визначитися щодо потреб галузі.

А проблемних питань, як стало зрозумілим на нараді, у працівників музеїв більш ніж достатньо. У їх переліку начальник головного управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак виділив недостатність фінансування для проведення ремонтів, закупівлі експонатів, придбання транспорту, встановлення системи охорони, забезпечення правового та соціального захисту музейних працівників.

Однак, деякі з означених питань, на думку Володимира Федорака, працівники музеїв можуть вирішити самостійно, налагодивши роботу зі створення інтернет-сайтів, інформаційних бюлетенів, брошур, каталогів, монографій. Начальник головного управління культури ОДА відзначив у цьому плані Коломийський національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського, який діє у Коломиї.

«Інформаційний портал, який відкрила дирекція музею, вже знають у багатьох країнах світу, - зазначив Володимир Федорак. – Направляти у музей студентів висловили бажання аж з Індонезії. Останні роки у музеї Коломиї вчаться студенти з Кракова, Варшави, Мюнхена, Берліна, Відня».

Присутні на нараді керівники музейних установ поспілкувалися з представником із Міністерства культури, розповіли про свої проблеми та запропонували шляхи їх вирішення. А на завершення оглянули музеї обласного центру Прикарпаття.

У році, що минув, українська культура, завдяки зусиллям працівників культурно-мистецької сфери, потужній підтримці держави та місцевого самоврядування, зберігала темп розвитку, попри нелегкі проблеми, породжені фінансовою кризою і наслідками загальної соціальної трансформації, що її переживало суспільство в попередні десятиліття.

У своєму Посланні до Українського народу (від 3 червня 2010 року) Президент України В.Янукович наголосив: «...завдання економічної та цивілізаційної модернізації, які стоять перед Україною, ми вирішимо лише за умови випереджального розвитку гуманітарної та соціокультурної сфери».

У цьому Посланні Президент України також визначив кілька пріоритетів, на які слід орієнтуватися в забезпеченні суспільної модернізації, і серед них – «формування оновленої, модерної моделі культури та розвиток національної інфраструктури культурних індустрій».

У плані конкретних дій нашого Міністерства це означає, з одного боку, відповідне оновлення законодавчої бази культурної сфери, а з іншого – посилення й урізноманітнення форм державної підтримки культури і мистецтва сучасної України в усьому їх розмаїтті.

Серед масштабних заходів, здійснення яких ініціював Президент України у своєму Посланні:
- проведення всеукраїнського форуму «Україна: діалог культур»;
- створення Національної електронної бібліотеки як мережі потужних інформаційних ресурсів;
- проголошення 2012 року – Роком культури та відродження музеїв в Україні та низка інших важливих ініціатив.
 За матеріалами інтенет видань.

2 коментарі:

  1. Анонім12:41

    Большое спасибо за данный материал!

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21:06

    Дякую за інформацію. Вибрано головне і найважливіше.

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники