Порядок проходження військової служби за контрактом.

Порядок проходження військової служби за контрактом. Загальні умови укладання першого контракту. На військову службу за контрактом приймаються громадяни, які пройшли професійно-психологічний відбір і відповідають установленим вимогам проходження військової служби: військовослужбовці, які прослужили на строковій військовій службі не менше шести місяців, громадяни призовного віку, які мають вищу або професійно-технічну освіту і не проходили строкової військової служби, військовозобов’язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою віком від 18 до 40 років – на військову службу за контрактом осіб рядового, сержантського і старшинського складу (ст.20,гл. III Закона України "Про військовий обов’язок і військову службу" від 8 лютого 2006 року № 3402 IV )
На військову службу за контрактом приймаються громадяни чоловічої статі, які визнані військово-лікарськими комісіями придатними за станом здоров'я до проходження військової служби і мають відповідну фізичну підготовку, та громадяни жіночої статі, які придатні за станом здоров'я до проходження військової служби в мирний час.

Право підписання контракту від імені Міністерства оборони України з особами, які вступають на військову службу і призначаються на посади рядового, сержантського і старшинського складу, надається командиру (начальнику), який має право видавати накази по військовій частині.

Перший контракт з солдатами, матросами, сержантами і старшинами з числа військовослужбовців строкової військової служби, військовозобов'язаними і жінками, прийнятими на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу укладається на строк не менше 3 років. Військовослужбовці, в яких закінчився строк контракту і які досягли граничного віку перебування на військовій службі, можуть бути залишені на службі за їхнім бажанням після укладення нового контракту на строк не більше 5 років. Залишення зазначених військовослужбовців на військовій службі здійснюється лише за наявності висновку військово-лікарської комісії про їх придатність за станом здоров'я до військової служби.

Після закінчення строку військової служби, визначеного першим контрактом, вона може бути продовжена за новим контрактом посадовою особовою, яка має право приймати на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу, на строк від 3 до 5 років щоразу до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Граничний вік перебування на військовій службі для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом встановлений до 45 років. Військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які досягли граничного віку перебування на військовій службі, підлягають звільненню в запас у порядку, визначеному Тимчасовим положенням про проходження військової служби солдатами, матросами, сержантами і старшинами.

Контракт укладається в письмовій формі у двох примірниках, підписується особою, яка вступає на військову службу, і представником Міністерства оборони України, скріпляється гербовою печаткою військової частини і зберігається кожною із сторін.

Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, звільняються з військової служби:
а) після закінчення строку контракту;
б) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
в) за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;
г) у зв'язку із скороченням штатів - у разі неможливості використання на службі у зв'язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
д) через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
е) за службовою невідповідністю;
є) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;
ж) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням;
з) у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Порядок проходження громадянами України військової служби, їх права та обов’язки, правила укладання контракту з громадянином, припинення (розірвання) контракту та наслідки припинення (розірвання) контракту визначаються Положенням про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців від 7 листопада 2001 року N 1053/2001

9 коментарів:

  1. На Вашу думку, що заважає нормальній службі за контрактом?

    ВідповістиВидалити
  2. Mykola Suprun13:19

    Перш за все, низька мотивація до проходження військової служби за контрактом з боку молодих людей.

    По-друге, низька соціальна захищенність.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім15:51

    Мабуть вони переконаються у тім, що військова служба за контрактом має свої переваги: стабільне грошове забезпечення, безкоштовне медичне обслуговування, речове та харчове забезпечення, пільги при вступі у вищі навчальні заклади України, можливість навчання без відриву від служби тощо.

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім12:14

    не вижу ни какой перспективы службы за контрактом,зарплата маленькая,жилье не дают,а если и дают то единицам.

    ВідповістиВидалити
  5. Если кто-то хочет служить, может роще поступить в военное училище. Преимуществ в офицерской службе намного больше чем у сержанта-контрактника!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрый Молодец16:58

      не всегда так получается

      Видалити
  6. Проще, но не каждый имеет возможность поступить в военное училище, то денег не хватит, то знакомств.

    ВідповістиВидалити
  7. Слышала, что Министр обороны обещал хорошо поднять зарплату военным, минимальную обещал от 600 долларов. Правда или сплетни очередные?

    ВідповістиВидалити
  8. Военные — одна из самых нищих и социально незащищенных прослоек общества. Получение положенной квартиры для молодого (как, впрочем, и для пенсионера) офицера — событие на грани фантастики. Жилье они, как правило, снимают, или же со временем обустраиваются в каких-то смехотворных лачугах на территории части.

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники