Біла книга 2011. Розділ 3


Пріоритетними напрямами розвитку системи управління Збройними Силами у 2011 р. були підвищення її надійності і мобільності та адаптація аналогових і цифрових засобів управління до будь-яких умов функціонування. Продовжувалася реструктуризація та уточнення функціональних завдань органів управління, перерозподіл інфраструктури системи пунктів управління та впровадження у її склад нових автоматизованих систем та комплексів зв’язку. Водночас темпи переозброєння Збройних Сил комплексами цифрового зв’язку та розгортання телекомунікаційних мереж не задовільняють потреби. Більшість технічних засобів зв’язку є аналоговими, а частка цифрових засобів зв’язку становить менше 10 %.

На кінець 2011 р. структура органів військового управління Збройних Сил включала:
стратегічний рівень – Міністерство оборони, Генеральний штаб, Озброєння, Тил, Головне управління оперативного забезпечення;
оперативно-стратегічний рівень – командування видів Збройних Сил;
оперативний рівень – управління армійських корпусів, повітряних коман дувань, Центр морських операцій, Центр військ берегової оборони, управ ління оперативних командувань, Територіальне управління “Північ”.

Система управління Збройними Силами зазнала змін на оперативному рівні, зокрема було розформовано Об’єднане оперативне командування. У зв’язку з цим функції оперативного планування застосування міжвидових угруповань військ (сил), управління ними в ході проведення операцій (бойових дій) та заходів з реагування на кризові ситуації мирного часу було покладено на Генеральний штаб і Командування Сухопутних військ.

У стратегічній ланці управління проведено другий етап адміністративної реформи, встановлено чіткий розподіл повноважень і функцій між Міністерством оборони та Генеральним штабом.

Граничну чисельність посад працівників і військовослужбовців апарату Міністерства оборони скорочено на 30 % з 1100 до 702.

З метою підвищення ефективності функціонування державних підприємств, які провадять господарську діяльність у сфері ОВТ, із управління Міністерства оборони в управління Державного концерну “Укроборонпром” передано 39 державних підприємств.

Триває робота щодо передачі 16 майнових комплексів державних підприємств та військових радгоспів до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства.

У Генеральному штабі змінено організаційно-штатну структуру, реорганізовано та уточнено повноваження структурних підрозділів, а саме:
Головне управління оборонного планування переформовано в Головне управління оборонного та мобілізаційного планування;
Управління організації матеріально-технічного забезпечення військ (сил) – в Центральне управління організації матеріально-технічного забезпечення військ (сил);
на базі Управління євроатлантичної інтеграції та Центрального управління військового співробітництва Збройний Сил створено Головне управління військового співробітництва та миротворчих операцій, а на базі Управління підготовки військ та Управління моніторингу повсякденної діяльності військ (сил) – Центральне управління підготовки та повсякденної діяльності військ (сил).

Удосконалено систему управління військово-медичним забезпеченням на оперативній та тактичній ланках. Створено Центральне військово-медичне управління, яке безпосередньо підпорядковане Генеральному штабу.

Оперативно-стратегічна ланка управління значних змін не зазнала.

У видах Збройних Сил головні зусилля були спрямовані на розмежування функцій адміністративного та оперативного управління, усунення дублювання завдань і функцій органів військового управління, оптимізацію організаційно- штатних структур.

Система управління миротворчими контингентами та персоналом набула триступеневого рівня:
стратегічний рівень - Генеральний штаб;
оперативний рівень - командування видів Збройних Сил;
тактичний рівень - штаб миротворчого контингенту.

На кінець 2011 р. чисельність Збройних Сил становила 192 тис. осіб, у тому числі - 144 тис. військовослужбовців. У цілому скорочено 8 тис. осіб, з яких 6 тис. військовослужбовців.

З метою підвищення можливостей Збройних Сил до виконання завдань розвідки, оперативного реагування на асиметричні загрози та ведення бойових дій нетрадиційними способами у 2011 р. продовжувалося формування Сил спеціальних операцій.

У Сухопутних військах виконувалися роботи зі створення умов для дислокації військової частини в м. Болград. Для покращення підготовки фахівців за окремими спеціальностями сформовано Військову академію в м. Одеса.

У Повітряних Силах бригаду тактичної авіації переформовано в окрему авіаційну ескадрилью.

У Військово-Морських Силах удосконалено організаційно-штатні структури частин бойового та матеріально-технічного забезпечення.

У наш час захист інформації став необхідністю. Компанія CQR - захист та просуванням сайтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники