Біла книга 2011. Розділ 4

Головна мета підготовки у 2011 р. – опанування порядку та способів виконання завдань за призначенням, орієнтованих на перспективну структуру Збройних Сил і вжиття невідкладних заходів для відновлення процесу планомірного нарощування боєздатності військ (сил).

Основні зусилля підготовки Збройних Сил були зосереджені на:
гармонізації та поєднанні систем підготовки підрозділів, укомплектованих військовослужбовцями строкової і контрактної служби;

здобутті адекватного рівня підготовки та сумісності національних підрозділів з військовими формуваннями Європейського Союзу.


Продовжено вдосконалення програмних засад підготовки військ (сил) у тактичній ланці. Досягнуто найвищого за останні п’ять років рівня виконання планових показників фінансування підготовки.Так, на підготовку Об’єднаних сил швидкого реагування (ОСШР) надійшло 82,7 % від передбачених фінансових ресурсів.

Ресурсний пріоритет мали заходи підготовки підрозділів і військових частин зі складу ОСШР. У зв’язку з цим фінансові надходження для них у 7,2 рази переви щили видатки для Основних сил оборони (ОСО), що дозволило розгорнути повноцінну бойову підготовку.

Показовими стали навчання з територіальної оборони “Сприяння - 2011”, які проведено на якісно новому рівні із залученням усіх 27 зон територіальної оборони держави. Практичні заходи цього навчання проводилися безпосередньо в Львівській, Чернівецькій, Чернігівській та Одеській областях.

Інтенсивність бойової підготовки зросла у 1,1 - 1,3 рази. Загалом у Збройних Силах було проведено 6 батальйонних, 31 ротне тактичне навчання, 88 стрільб взводів, понад 420 стрільб відділень. Авіаційними підрозділами здійснено понад 30 пусків керованих ракет. Кораблями і катерами виконано понад 190 артилерійських стрільб, 17 протичовнових бомбових вправ.

Плани та програми підготовки виконано: у Сухопутних військах - на 75,3 %, у Повітряних Силах - на 83,26 %, у Військово-Морських Силах - на 91,4 %.

Апогеєм підготовки військ (сил) стали практичні дії в ході дослідницького командно-штабного навчання “Адекватне реагування-2011”. Метою цього навчання була перевірка рівня бойового вишколу та дослідження напрямів формування перспективної моделі українського війська. Вперше були відтворені ймовірні ситуації, у яких за необхідністю повинні діяти Збройні Сили.

Усього за рік проведено 62 заходи бойової підготовки на 13 військових полігонах. За їх результатами підтверджено дієвість системи управління Збройними Силами та її спроможність функціонувати у ланці Генеральний штаб - оперативні командування - бригади.

Вагомий внесок у досягнення мети підготовки військ (сил) у 2011 р. зроблено завдяки участі підрозділів Збройних Сил у багатонаціональних військових навчаннях.

Відновлено практику проведення щорічних навчань Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Чорноморського флоту Російської Федерації “Фарватер миру”.

Підрозділи Збройних Сил взяли участь у 17 великих міжнародних військових навчаннях, з яких на території України проведено 10, а поза межами України 7 військових навчань.

Взагалі у 2011 р. у міжнародних військових навчаннях був задіяний 4191 військовослужбовець - найбільша кількість за всю історію Збройних Сил.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники