Тютюнопаління.

Україна займає друге місце у світі за рівнем алкогольної і нікотинової залежності.
Сьогодні наша держава займає друге місце у світі за кількістю чоловіків, які курять. Вже встановлено, що 25% хвороб, що призводять до передчасної смерті пов’язані з палінням. На хвороби, пов’язані з тютюнопалінням, приходиться 37000 випадків смертей серед чоловіків віком 35-69 років.
Жодна речовина не може конкурувати з тютюном за кількістю смертей, тому що він вбиває кожного другого свого споживача. Від “тютюнових хвороб” у світі вмирає щорічно більше п’яти мільйонів людей, що значно перевищує кількість загиблих від тероризму і бойових дій. І якщо в індустріально розвинутих країнах кількість тих, хто палить щорічно зменшується на 1%, то в країнах, що розвиваються ця кількість щорічно збільшується на 3%.

В нашій державі палить кожний другий чоловік і кожна п’ята жінка а всього в країні нараховується більш ніж 9 мільйонів любителів тютюну, які складають третину всього працездатного населення. Їх чисельність щорічно збільшується на 100 000 осіб. Крім цього Україна міцно тримає перше місце у світі за кількістю курящих старшокласників.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я кожний четвертий підліток викурює першу цигарку у 10-річному віці, а у віці 13-15 років в Україні палить більше 30% юнаків та дівчат (за цією статистикою нас випереджає лише Республіка Чилі).
Якщо у світі на одну людину припадає у середньому 870 цигарок на рік, які викурять обов’язково, в Україні – 1500-1800 (4-5 цигарок на день). За даними НДІ кардіології лише за останні 20 років кількість жінок України, що палить збільшилася у чотири рази.
Це не є економічною проблемою?
За розрахунками Всесвітнього банку економічні збитки України від тютюнопаління щорічно складають понад 2 млрд. доларів, а це ненабагато менше, ніж весь річний оборонний бюджет України).
Тютюнопалінням обумовлено мінімум 90% випадків раку легенів, 15 - 20% випадків онкологічних захворювань інших локалізацій, 75% випадків хронічного бронхіту і емфіземи та 25% смертей від серцево-судинних захворювань.
Курці захворюють інфарктом міокарду в 2-8 разів частіше, аніж ті, хто не палить. При цьому курці у 3-4 рази частіше раптово гинуть від ішемічної хвороби серця на фоні відносно нормального самопочуття.
95% курців після перенесеного інфаркту міокарда одразу кидають палити.
Паління десяти і більше цигарок у день скорочує життя у середньому на 18 років.
Через 8 годин після відмови від паління зміст кисню у крові підвищується до нормальних показників.
Через 3 - 9 місяців функція дихання покращується на 10%.
Через 5 років ризик інфаркту міокарда зменшується у 2 рази; через 10 лет риск рака легенів зменшується у 2 рази.
Разом з тим, жоден лікар не підтвердив, що легені на 100 відсотків очищаються навіть після 10 років після того, як ви кинули палити.
Ступінь регенерації залежить від багатьох факторів, у тому числі – від віку.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники