Алкоголізм – проблема чи хвороба?

Сьогодні наша держава займає п’яте місце у світі за рівнем споживання міцних напоїв на душу населення.
Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я недавно опитали 200 тисяч українських учнів 5-10 класів щодо вживання алкоголю й зробили дуже невтішний висновок. Україна в списку з чотирьох десятків країн в рейтингу вживання алкоголю серед дітей і підлітків посіла… перше місце у світі за рівнем дитячого алкоголізму й з величезним відривом випереджає Ізраїль, який потрапив на другу позицію цього ганебного рейтингу. Тобто, в нас регулярно заглядають у чарку 40 відсотків дітей (!), в Ізраїлі – 28. До речі, Росія, де пиятика вважається частиною національної традиції, посіла аж 15 місце.
35% українських підлітків вперше спробували алкоголь у віці до 11 років.

На думку провідних українських медиків схильність до різних форм згубної залежності в дитині може сформуватися ще в момент її зачаття і народження. Тобто, той факт, що сьогодні в Україні 90-98 % пологів проходить з тими чи іншими патологіями, безпосередньо впливає на зростання кількості небайдужої до чарки молоді. Отруїтися алкоголем для підлітка зовсім неважко – для новачка можуть стати смертельними всього лише чотири ложки випитого алкоголю. З цієї причини в державах, які піклуються про дітей, а не про додаткові фінансові бонуси горілчаних баронів, спиртне продається лише громадянам, яким виповнився 21 рік. У нас же діти через байдужість суспільства до цієї проблеми активно заглядати в чарку починають з 12-14 років.
Також однією із найголовніших причин поширення алкоголізму серед дітей та підлітків є реклама на телебаченні, де пивні марки рекламують найкращі українські спортсмени, яких знає весь світ.
На початок цього року в Україні налічувалося понад 720 тисяч офіційно (!) хворих на хронічний алкоголізм. Та ще додатково щороку в Україні реєструється ще від 50 до 55 тисяч таких хворих. “Це мене не турбує, я не такий,” – вважає пересічний українець, не замислюючись про своїх дітей та онуків. Але уявіть собі – серед юнаків та дівчат, яким сьогодні виповнилося по 18 років, 40 відсотків ризикують не дожити до 60-ти років! Це катастрофа для держави.
Приведу лише один приклад. Британські лікарі спостерігали за 820 вагітними жінками, які вживали алкоголь. Повторюю – лише вживали. У 38-ми матерів народилися розумово відсталі діти (ідіоти, олігофрени, дебіли), у 145-ти – діти з психічними розладами, у 37-ми діти з’явилися на світ недоношеними, у 16-ти народилися мертві діти, 121-а дитина померла в перші роки життя. Отже умовно здоровими з 820-ти новонароджених можна вважати 463 малюка (56%).
Другий шокуючий приклад: кожен підліток до досягнення повноліття переглядає по телевізору в середньому 75 тис. сцен, в яких фігурує вживання спиртних напоїв. Складається враження, що телевізійні герої не мислять життя без склянки спиртного і у свої 15-16 років кожна п'ята дівчина й кожен четвертий юнак регулярно, не рідше одного разу на тиждень, вживають алкогольні напої. Особливо це притаманно учням ПТУ та студентам-першокурсникам, життєві пріоритети яких лише формуються. Майже 3% юнаків і 1% українських дівчат уже можна зарахувати до залежних від алкоголю, оскільки вони п’ють… щодня.
Вживання молоддю так званих “alcopops” (легких та солодких алкогольних напоїв) із 1998 р., за останні 10 років збільшилося вчетверо. За статистичними даними з в Україні до “легкої” чарки тягнуться 76% юнаків та 67% дівчат. Не менше п'яти разів на тиждень напиваються 10% юнаків і 6% дівчат.
Останнім часом в Україні відбувся вибух пивного алкоголізму: якщо 10-15 років тому хворих з такою залежністю було один-два на сто алкоголіків, то зараз – більше десяти. На зростання пивного буму, на думку наркологів, вплинув усіма відомий міф про безпеку пива і його відносну користь. Заручниками малих градусів можна назвати від 15% до 25% жителів мегаполісів (одна літрова пляшка пива міцністю п’ять градусів еквівалентна 125 грамам горілки).
Мінімум щотижня п’ють пиво 15% шестикласників і більш ніж 50% першокурсників ПТУ, слабоалкогольні напої с домішкою горілки вживають майже 10% шестикласників и 25% першокурсників ПТУ. Хоча б раз в житті п’яними були 20% шестикласників и 70% першокурсників ПТУ.
Щодо пива, то за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нормою вважається вживання не більше 0,33 л пива на день (до речі у розвинутих країнах Європи пиво продається саме у пляшечках такого об’єму). У жінок при регулярному та істотному її перевищенні алкоголізм може розвинутися вже через півроку, але більш типовий термін – два-три роки. Чоловіки мають шанс підсісти на пиво за шість років.
Під час лекцій і тренінгів, які були проведені з військовослужбовцями Збройних Сил України їм пропонувалося наступне завдання: “За міжнародними нормами дозою вживання алкоголю (мінімальною кількістю етанолу, яка у здорової дорослої людини викликає стан легкого сп’яніння, навіть непомітного для оточуючих) вважається 15-20 грамів чистого алкоголю. У перерахункові на горілку – це 30-40 грамів (невелика чарочка), на вино – 150-200 грамів (1/2-3/4 склянки вина). Визначте будь ласка свій “алкогольний статус”, якщо
0 (нульовий рівень) – це повна відмова від вживання алкоголю;
І (перший рівень) – мінімальне споживання, 1-2 дози 6-8 разів на рік (!);
ІІ (другий рівень) – помірне споживання, прийом 1-2 доз 10-20 разів на рік;
ІІІ (третій рівень) – небезпечний рівень споживання, прийом 3-4 доз 20-30 разів на рік, або 1-2 доз 6-10 разів на місяць;
ІV (четвертий рівень) – синдром алкоголізму, прийом 3-4 доз 6-10 разів на місяць”.
Невеселі жарти і сумні зітхання були відповіддю на результати цього простого індивідуального завдання.

Як же вчиняли предки? Молодим спартанцям ще у 5-6 річному віці показували п'яних рабів, щоб у їх підсвідомості пияцтво асоціювалося із рабством….
У Древньому Римі існувала посада сенатора, в обов'язки якого входило напиватися до “поросячого верещання” і демонструвати на вулицях перехожим, наскільки є неприємною є нетвереза людина.
Піфагор радив: “Поки не народиш дитину – не пий вина”…
Ще в 1910 році Всеросійський з'їзд по боротьбі з пияцтвом й алкоголізмом, на якому серед делегатів було 150 лікарів й учених медиків, виніс спеціальне рішення по цьому питанню: «Харчовим продуктом може бути тільки така речовина, що є абсолютно нешкідливою для організму. Алкоголь же, як наркотична отрута, у будь-яких дозах заподіює людині величезної шкоди; отруюючи й руйнуючи організм він скорочує життя людини в середньому на 20 років».
В 1915 році XI-й Пироговський з'їзд російських лікарів прийняв резолюцію: “Алкоголь не може бути віднесений до засобів харчування, з чим необхідно ознайомити населення”.
“Алкоголь – наркотик, що підриває здоров'я населення» – рішення Всесвітньої Організації Охорони здоров'я 1975 року. Це положення перебуває в повній відповідності з науковим визначенням алкоголю, поданим в працях видатних світових учених.
Держстандарт СРСР №1053 (ГОСТ 5964-82) проголосив: “Алкоголь – етиловий спирт, належить до сильнодіючих наркотиків”.
Велика Радянська енциклопедія (том 2, сторінка 116): “Алкоголь належить до сильнодіючих наркотиків”.
Для розуміння зусиль алкобізнесу в напрямку отруєння населення алкогольною отрутою, корисно розглянути динаміку зміни формулювань стандартів ГОСТ:
У ГОСТ від 1972 року: «Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом. Сильний наркотик, що викликає спочатку порушення, а потім параліч нервової системи».
У ГОСТ від 1982 року: «Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом. Сильний наркотик».
У ГОСТ від 1993 року: «Етиловий спирт – безбарвна рідина з характерним запахом».

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники