ВІЛ/СНІД.

Стан на 2011 рік. За даними ООН, поширення епідемії СНІДу в світі в цілому сповільнилися. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилась на 20%. Натомість в Україні серед країн Східної Європи і Центральної Азії ступінь поширеності ВІЛ/СНІД найвищий, серед дорослого населення він складає 1,1%. Щодня в Україні реєструється 48 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. Також в Україні зростає кількість ВІЛ-інфікованих жінок.

За оцінками експертів, до 2014 року загальна кількість ВІЛ-інфікованих громадян України становитиме від 479 до 820 тисяч. 479 тис. осіб — число, яке передбачає оптимістичний сценарій, можливий за доступності антиретровірусної терапії для 50% тих, хто її потребує, а також за умови успішного виконання Національної програми протидії ВІЛ/СНІД. В той же час, за песимістичним сценарієм, антиретровірусна терапія буде доступна лише для 5% тих, хто потребує. За прогнозами, 2014 року це дасть 820 тис. ВІЛ-інфікованих, що становитиме 3,5% дорослого населення.
За результатами прогнозу, в 2014 році 36-43% від загальної кількості ВІЛ-інфікованих та 31-38% числа смертей від СНІД в Україні припадатимуть на Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську та Донецьку області. 2014 року прогнозні показники смертності від СНІД у цих областях в 1,5-2,1 рази будуть перевищувати середні показники по країні. Щорічні витрати на лікування СНІД можуть досягнути в 2014 р. 630 млн грн (за найгіршим сценарієм).
Щорічно діагноз ВІЛ ставлять 30-32 тисячам європейців.
Якщо у 90-х роках минулого століття більшість інфікованих були чоловіки, а жінки становили тільки 25%, то зараз 43% з офіційно зареєстрованих ВІЛ-позитивних людей – це жінки. На тлі звичного “лідерства” ін’єкційного вживання наркотиків з використанням нестерильного інструментарію як причини інфікування ВІЛ, росте кількість випадків інфікування статевим шляхом (більше 38% нових випадків ВІЛ-інфекції).
До 2014 року Світовий банк прогнозує збільшення ВІЛ-інфікованих в Україні удвічі – від 820 тис. до 1,5 млн. чоловік.
У дослідженні банку говориться, що можливо, в 2014 році 42 тис. дітей можливо стануть повними сиротами батьків, що вмерли від СНІДу, діти, які втратили одного з батьків, можливо буде 105-169 тис.
Також за прогнозами Світового банку, 75% всіх ВІЛ-інфікованих будуть молоді люди у віці від 20-ти до 34-рьох років, з яких половина – жінки.
Подальше поширення СНІДу в Україні може привести до зниження росту ВВП на 6%, інвестицій – на 9%, загального добробуту – на 8%.
Сьогодні лікування однієї ВІЛ-інфікованої людини коштує від 2000 то 10 000 дол. США на рік. При цьому всім відомо, що його зміст зводиться суто до продовження життя інфікованого, адже ліків, що повністю лікують від цієї страшної хвороби на сьогодні не знайдено. До того ж, лікування дитини обходиться на 10-20% дорожче лікування дорослого. А в цей же час держава виділяє на боротьбу зі смертоносним вірусом аж... 2,33 гривні на людину. 

Дивись також ВІЛ інформацію

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники