Блокада ОРДЛО

Блокада ОРДЛО (причини і приводи):
послідовність подій:
- 16 грудня 2016 року бійці добровольчих батальйонів, зокрема бувшого батальйону НГУ “Донбас”, заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій ‒ це заявлена причина блокування;
- 23 грудня 2016 року ультиматум добровольців зі звільнення заручників не виконано, і вони почали організацію блокади окупованих територій Донбасу. Зокрема, не пропускають метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і цигарок в ОРДЛО (акція не координується з офіційними представниками держави);
- пізніше учасники блокади заявили про намір заблокувати перехід, по якому поставляється вугілля антрацитної групи із зони АТО на українські ТЕС, Маріуполь – Волноваха;
- окрім ветеранів АТО, окремі політичні сили і народні депутати України намагаються залучити до акцій блокування чинних військовослужбовців Збройних Сил України.
Це є ознака втягування армії в політику з метою розколоти її за політичними ознаками і реалізувати завдання РФ ‒ спровокувати в Україні громадянську війну.



Прогнозовані наслідки:
- 16 лютого 2017 року глава держави підкреслив, що внаслідок дій блокадників Уряд змушений був запровадити надзвичайні заходи в енергетиці. Адже через блокування поставок енергетичного вугілля виникла загроза, що без опалення можуть залишитися Суми, Краматорськ, лівий берег Києва та багато інших міст, додав він.
- “Не домігшись успіхів у відкритому протистоянні з нашими Збройними Силами, ворог намагається розхитати ситуацію в державі зсередини. Використати в своїх інтересах він хоче і треті роковини трагічної загибелі Небесної Сотні. Показово, що групи в соціальних мережах з такими показовими назвами як “Продовження Революції Гідності”, чи “Всі на Майдан”, чи “Українська революція”, чи “Майдан 3.0” та багато інших, які поширюють заклики до масових заворушень, адмініструються з Москви.
За словами Глави держави, дестабілізуючим чинником в останні дні, на жаль, стало перекриття залізничних шляхів сполучення з тимчасово окупованими територіями та спроба їхньої повної економічної блокади.
“Я дуже добре розумію емоцію багатьох українців, які щиро підтримують цю акцію. Ця емоція доволі природня для суспільства, втомленого роками війни. Але тим політиканам, які цією емоцією скористалися для свого егоїстичного вузькопартійного піару, ніколи не пробачу їхнього цинізму та безвідповідальності”, — заявив Президент.
“Українська металургія, якщо блокаду не буде припинено, і організатори виведуть її на так би мовити проектну потужність, може позбутися до 300 тис. робочих місць. 300 тис. людей опиняться на вулиці. Держава втратить до 2 млрд. доларів валютної виручки з усіма відповідними наслідками для курсу гривні”, — зазначив Президент.
Петро Порошенко також додав, що на окупованих територіях ще десятки тисяч людей залишаться без роботи.
“Наголошую, ринку праці там нема, і значна частина з них, щоб заробити, піде куди? Правильно — до бойовиків. І цей рух переконливо вчора продемонструвало Головне управління розвідки. Так що нам краще, щоб вони в шахтах працювали чи стріляли в наших солдат?” — сказав він.
За словами Президента, держава втілює стратегію відновлення територіальної цілісності країни, повернення Донбасу в Україну, і повернення України на Донбас. “Саме виходячи із цієї стратегії і тільки тому зберігаємо вкрай обмежені та дуже лімітовані економічні стосунки. Наголошую, це не торгівля з окупантами. Це — співпраця з тими підприємствами, які, перебуваючи на окупованій території, змогли залишитися в правовому полі України. Ті, хто платять податки до бюджету України”, — підкреслив він.
Президент також повідомив, що на нараді за участю, в тому числі й Прем’єр-Міністра, було досягнуто домовленості ще раз переглянути і обмежити перелік товарів, які дозволяється перевозити через лінію зіткнення. Силові структури отримали доручення щодо посилення боротьби з контрабандою. І до контролю не просто можливе, а вкрай бажане долучення народних депутатів і громадськості, зауважив Глава держави.
Крім того, підкреслив Президент, такі дії дискредитують Україну в очах населення тимчасово окупованих територій і тим самим створюють перешкоди для подальшої реінтеграції і повернення окупованих територій в Україну і повернення України на території, які будуть звільнені політико-дипломатичним шляхом.
Президент також нагадав, що у червні 2015 року було встановлено чіткий перелік товарів, які заборонено перевозити через лінію розмежування, який було затверджено РНБО, направлено до Уряду та Антитерористичного центру. Після чого було встановлено пункти пропуску і забезпечено контроль для того, щоб захистити мир, спокій і безпеку українських громадян, додав він.
Глава держави також зауважив, що пізніше цей перелік було доповнено, а нині планується його додатково розширити та включити до списку заборонених до перевезення радіотовари, будівельні матеріали задля унеможливлення будівництва фортифікаційних споруд з боку бойовиків, тощо.
По суті, я хочу наголосити – вони блокують не ОРДЛО, і не їм створюють проблеми. Вони блокують Україну, вони блокують нашу боротьбу за відновлення територіальної цілісності”, ‒ сказав він.
Ми знайдемо оптимальні шляхи для припинення блокади, захистимо права громадян України по обидва боки лінії зіткнення і не дозволимо демагогам дестабілізувати ситуацію — Глава держави.
Глава держави також повідомив, що українські партнери з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки рішуче засуджують блокаду.
На засіданні РНБОУ розглянуто питання про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники