Пам’ятка військовослужбовцю щодо недопущення вживання спиртних напоїв

Пам’ятка військовослужбовцю щодо недопущення вживання спиртних напоїв під час виконання завдань в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей

Бойова готовність складається з багатьох складових частин. Але рішучу роль в ній грає людина, яка була, є і буде основною силою на війні. Тільки порти людини – головного чинника боєготовності збройних сил - направлені отруйні стріли “зеленого змія”. Він разить його, виводячи зі строю, лишає здатності логічно мислити, діяти. Проаналізувавши статистичні дані, вчені прийшли до єдиного висновку: під впливом навіть невеликих доз алкоголю у людини притуплюється пам'ять, пильність, кмітливість, порушується координація рухів.
Пияцтво – джерело скоєння багатьох подій та правопорушень, більшість з яких завершується загибеллю, або тяжким каліцтвом як військовослужбовців так і цивільних осіб. Алкоголь незримо буває присутнім на лаві підсудних в якості підсобника своєрідного підбурювача. Один краде, щоб випити, другий вже п'яним здійснює правопорушення, що за законами України, збільшує провину, його участь, тому що алкоголь робить правопорушення ще небезпечними. Завжди треба пам'ятати народну мудрість: “Де сп'яніння, там і злочин”. Як показав аналіз, ймовірність тяжких злочинів у п'яних людей зростає у 20 разів.

Питущі люди гублять себе, ганьблять звання військовослужбовця Збройних Сил України. Інколи деякі особистості після випитого втрачають пильність настільки, що можуть дійти до державних злочинів – видати державну таємницю. Пияцтво деформує психіку, духовні риси військовослужбовця, породжує і розвиває в нього брехливість, нечесність, нещирість, прагнення до прикрашення стану справ у підрозділі, до окозамилювання, брутальності, призводить до нестатутних відносин у військових колективах. Такі люди морально деградують, втрачають почуття обов'язку , честі, гідності, порушують громадський порядок, викликають омерзіння, їм не соромно за “добровільне божевілля”. Вони лишають інших нормальних умов життя і побуту, здорового відпочинку, спричиняють горе своїм сім'ям.
Ось чому у Збройних Силах України вживання спиртних напоїв вважається грубим порушенням військової дисципліни, а в бойових умовах – злочином. Військові колективи мають великі можливості для того, щоб боротися з цим злом, і, якщо колектив дружній, якщо в ньому здоровий клімат, то в ньому завжди налагодиться обстановка нетерплячості до випадків порушення військової дисципліни та порядку, в тому числі і до пияцтва. Кожний військовослужбовець повинен не тільки особистим прикладом затверджував честь і гідність захисника Батьківщини, але й рішуче виступав поти тих, хто цією честю не дорожить.
В боротьбі із зловживаннями спиртними напоями неабияке значення має дисциплінарна відповідальність, яка регулюється Статутами Збройних Сил України. Грубим порушенням військової дисципліни є вживання спиртних напоїв не тільки при виконанні службових обов'язків, а й у вихідний день, після відбою, у звільненні, відпустці та ін.
Як висновок, можна сказати, що люди, які зловживають спиртними напоями, підривають бойову готовність підрозділів і Збройних Сил в цілому, заважають своєчасному виконанню завдань військової служби, в тому числі бойових, ганьблять національні та військові традиції військових колективів.

Боротьба з пияцтвом – це боротьба за честь і гідність воїна Збройних Сил України, за честь свого підрозділу і частини, за нові досягнення в бойовій готовності.

АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ:
Стаття 172-20 КУпАП. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями.
ч.1 Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів на території військових частин, військових об’єктів або виконання ними обов’язків військової служби в нетверезому стані - тягнуть за собою накладення штрафу від сімдесяти до ста сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190 грн. – 2380 грн.) або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до п’яти діб.
ч.2 Участь начальників (командирів) та інших керівників у розпиванні з підлеглими їм військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами під час проходження зборів пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв під час виконання ними обов’язків військової служби або невжиття ними заходів щодо відсторонення від обов’язків військової служби осіб, які перебувають у нетверезому стані, або приховування ними випадків розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв чи появи на військовій службі в нетверезому стані підлеглих їм військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів - тягнуть за собою накладення штрафу від ста сорока п’яти до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2380 грн. – 3655 грн.) або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від п’яти до десяти діб.
ч.3 Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста сорока п’яти до двохсот вісімдесяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від 2380 грн. до 4845 грн. або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від семи до десяти діб.

Стаття 178. Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді.
Розпивання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв на вулицях, у закритих спортивних спорудах, у скверах, парках, у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та в інших заборонених законом місцях, крім підприємств торгівлі і громадського харчування, в яких продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв на розлив дозволена відповідним органом місцевого самоврядування, або поява в громадських місцях у п'яному вигляді, що ображає людську гідність і громадську мораль, - тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після застосування заходів адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ДИСЦИПЛІНАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ:
За вчинення правопорушень пов’язаних з вживанням спиртних напоїв, військовослужбовці притягуються до дисциплінарної відповідальності починаючи від оголошення догана до звільнення з військової служби за контрактом через службову невідповідність.

За місяць в якому допущення правопорушення пов’язане з вживанням спиртних напоїв (вирок суду набрав законної сили) військовослужбовець позбавляється грошової премії ПОВНІСТЮ!!!

У випадку вживання спиртних напоїв під час виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції командування військової частини буде направляти листи-сорому родичам та близьким порушників, в місця навчання, роботи та до органів місцевого самоврядування з висвітленням неналежного виконання службового обов’язку військовослужбовцями, перебування в нетверезому стані з наданням фотоматеріалів.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники