Військові мають право на відкриття вогню у відповідь…

Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко пов'язує загострення на лінії розмежування з тим, що бойовики отримали поразку в районі Авдіївки, та нагадує, що військові мають право на відкриття вогню у відповідь.
Про це він заявив у коментарі "Українській правді", відповідаючи на питання про останнє загострення в зоні АТО.

“Я думаю, що це все реакція на Авдіївку, на ту поразку, яку бойовики отримали. У них була паніка, розпач. Вони посилюють обстріли, щоб стабілізувати свій психологічний стан. Агресія до місії ОБСЄ також цим пояснюється”



При цьому він наголосив, що УКРАЇНСЬКІ ПІДРОЗДІЛИ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ НА ЛІНІЇ РОЗМЕЖУВАННЯ, В РАЗІ ЗАГРОЗИ МАЮТЬ ПРАВО НА ВОГОНЬ У ВІДПОВІДЬ.
“Позиція була, є і залишається: РІШЕННЯ ПРО ВОГОНЬ У ВІДПОВІДЬ приймають командири”, - сказав він.

“Командир відділення при загрозі життя йому або його підлеглим на конкретному посту – чи це обстріл, чи це загроза висування якогось підрозділу до цього поста – має право відкривати вогонь у відповідь зі зброї, яка є у його підрозділу”

Те ж саме стосується командира взводу, командира роти, а також комбата. В нього вже є у розпорядженні міномети, але вони знаходяться в місцях відведення і тут відповідальність приймає старший начальник. Але з тієї зброї, яка не підлягає відведенню, він має право давати вогонь у відповідь.

На уточнююче питання, чи це стосується лише зброї, яка не заборонена мінськими угодами, Головнокомандувач відповів:
"Якщо по нас застосовується зброя, заборонена Мінськими угодами, ми маємо право давати адекватну відповідь".

“Якщо по нам йде обстріл з "Градів”, ми маємо право адекватно відповісти. Не обов'язково з "Градів", є інша артилерія. Все залежить від тих засобів, які є ефективними для нейтралізації загрози життю наших бійців", - уточнив він.

Він наголосив, що якщо приймається рішення про застосування у відповідь забороненої мінськими угодами зброї, про це обов'язково інформують СЦКК.

“Прописана певна процедура, за якою командир бригади має повідомляти українську сторону СЦКК, а вона – росіян і ОБСЄ про те, що ведеться такий вогонь, і ми застосовуємо вогонь у відповідь. Якщо є нагальна потреба, то командир застосовує зброю і паралельно повідомляє , що є факт застосування такої зброї, бо була така необхідність”

При цьому наголосив, що "ХАОТИЧНИЙ І ПРОВОКАЦІЙНИЙ ВОГОНЬ ВІДКРИВАТИ СУВОРО ЗАБОРОНЕНО".
На питання чи можливий наступ з боку бойовиків, Віктор Муженко сказав, що він може бути спровокований лише Росією і за умови введення на окупований Донбас регулярних частин російських військ.

“Тим складом, який в них є зараз, вони не спроможні на будь-який наступ. Світлодарська дуга і Авдіївка показали, що на будь-яку провокацію вони отримають адекватну відповідь”, - додав начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники