Світле Христове Воскресіння.

Великдень в Україні – це свято, яке присвячене оновленню природи, пробудженню землі та віри в невмируще життя людського суспільства. Церква вважає це свято основним релігійним явищем року. У Великодні полягає вся глибина і сутність християнського віровчення . Значення Воскресіння Христового величезне. На цій події тримається весь смисл християнського життя : якщо Ісус Христос воскрес , то існує вічне життя , є вічна любов , є вічне блаженство але є й суд Божий , який воздасть по заслугам кожному .

Великдень – це свято, що виникло на слов'янських землях ще в дохристиянську пору. а з запровадженням у нас християнства прижилися і інші назви: " пасха ", " паска" та інші, які походять від давньоєврейського слова " песах " – жертовне ягня . За тогочасним звичаєм в цей день родина повинна була спекти та з’їсти жертове ягня цілком , разом з прісним хлібом . Якщо родина була замала , то кликали родичів , сусідів , щоб з’їсти все м"ясо протягом ночі.За легендою , після свята протягом тижня пекли тільки прісний хліб. З часом прадавні звичаї трохи помінялися і зараз головним атрибутом Великодня є хліб – паска , який виготовляється із здобного дріжівого тіста . Пасок печуть багато , щоб вистачило всій родині та близьким . Починають їх пекти напередодні – у Великодню суботу . За звичаєм , предсв’яткові дні нічого з хати не позичали , щоб у майбутньому не було збитків у господарстві . Якщо пасхи гарно підійдуть , будуть добре спечені – значить , буде все гаразд в родині , коли паска репається або дуже засмагає – чекайте недобрих змін .

З чистого четверга починали писати писанки , а в суботу – фарбували крашанки . Цей звичай походить з давнини : люди приходили до високої особи з якимось дарунком . Марія Магдалина , проповідуючи Христову науку , якось зайшла до двору римського кесаря Тиверія, подала йому червону крашанку зі словами : " Христос воскрес ! " . За її прикладом і інші християни у Великдень почали обдаровувати один одного крашанками чи писанками. Як з мертвої шкаралупки яйця з’яляється нове життя, так і Ісус Христос вийшов з гробу до нового життя . Червона крашанка є символом нашого спасіння через кров Ісуса Христа .

Дуже поширений серед нашого народу звичай – благословення на Великдень їжі .Після тривалого посту церков дозволяє всіляку їжу , щоб люди одержували духовну радість і радість від земних дарів . Освячення пасхальної їжи відбувається урочисто , після святої летургії на церковному двору . Найголовнішим продуктом свята вважається паска , крашанки , хліб ,сіль , сир , шинка , ковбаси , смажене порося з хріном , риба , мак та інше. За повір’ям ,освячені продукти отримують цілющі властивості .Після церковного обряду освячення їжі йшли до дому розговлятися. Розпочинали сніданок із крашанок та паски, потім пробували все , що було у пасхальному кошику. Після розговіювання вирушали на вулицю до родичів та близьких привітати їх із святом , обов’язкова здоровались "Христос воскрес" і у відповідь обов’язково чулося "Воїстину воскрес!" .Коли день гарний, сонячний, то розпочинали народні гуляння. Відпочивали всією родиною, виходячи на природу. Адже скрізь розпочинається оновлення природи, земля викривається зеленню, квітами, щебечуть птахи і дуже добре, коли в цей день трапляється тільки приємним, адже принято цього дня прощати ворогів, забувати все лихе .

Отже, згадаймо цього дня , що людина повинна мати всіх і все: живу і мертву природу- людей , тварин , рослин , гори і ріки , не ображати людей, не кривдити тварин, не нищити трави, дерева – бо все це дар Божий для людини.

Пасха – це свято радості для всіх : і для дітей і для дорослих , і для живих і навіть для мертвих . Бо коли Христос вокрес , то цим він переміг смерть та диявола і ми тепер і ми тепер вільні , що всі люди силою його воскресіння воскреснуть і живі і мертві разом з’являться перед Богом . Воскресіння Христове стверджує нас у вірі, що життя людське обривається як нитка, що воно сповнене глибокого змісту і значення .

І тому цей день завжди буде провісником весни, радощів, любові до ближніх та до оточуючого світу.

1 коментар:

  1. Анонім18:08

    За всіх свят року найбільщим є свято світлого – Христового Воскресіння (Пасха), це є свято свято свят та урочистість з урочистості. Пасха буває не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня, в першій недільний день після весняного повного місяця.
    Це свято означає перемогу світла над темрявою, добро над злом, життя над смертю. Христос віддав життя за ради нашого скоіння.
    У цей день обов’язково годували старців і роздавали милостиню за „ упокої душі”, „Христос воскрес!”

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники