Чорнобильська катастрофа – трагічний урок людства.

„ Секретна записка редактора газети "Правда"
В.Губарєва в ЦК КПРС про аварію на
Чорнобильській АЕС від 16 травня 1986 року.


З 4 по 9 травня я був у районі Чорнобильської АЕС. Деякими своїми спостереженнями вважаю зобов'язаним поділитися.
1. Евакуація Прип'яті. Вже через годину радіаційна обстановка в місті була ясна. Ніяких мір на випадок аварійної ситуації там не були передбачено: люди не знали, що робити. По всіх інструкціях і наказам, що існують 25 років, рішення про евакуацію населення з небезпечної зони повинні були приймати місцеві керівники...
2.Ніхто не взяв на себе відповідальність (шведи спочатку вивезли людей із зони своєї станції, а тільки потім з’ясували, що викид відбувся не в них).
3. На роботах у небезпечних зонах (у тому числі в 800 метрах від реактора) знаходилися солдати без індивідуальних засобів захисту.
4. У Києві панічні настрої виникали з багатьох причин, але в першу чергу через відсутність інформації...
Необхідно категорично посилити безпеку людей, що працюють у зоні...


25 років тому світ ще не міг осягнути масштабів трагедії, що сталася на Чорнобильський атомній електростанції. То була найстрашніша катастрофа за всю новітню історію людства. Сьогодні за даними Міністра з надзвичайних ситуацій на Україні проживає понад 1 міліона «чорнобильських» дітей , не кажучи про дорослих, у яких внаслідок рокової помилки відібрано саме найдороще- здоров’я.

P.S. : Чорнобильська АЕС, на Україні, Київська обл. Потужність 3000 МВТ (3 енергоблоки по 1000 МВТ). 1-й блок введений у дію в 1978. У квітні 1986 на 4-м енергоблоці відбулася аварія, у результаті якої значна частина території України, Білорусії, Брянської і Калузький обл. Російської Федерації піддалася радіоактивному забрудненню. Населення, що проживало в 30-кілометровій зоні від АЕС, поступово було евакуйоване. До листопада 1986 аварійний блок був ізольований.

3 коментарі:

  1. Матвій17:47

    26 квітня 1986 року увійшло в історію цивілізації сумною і трагічною датою. Такої техногенно-екологічної катастрофи людство ще не знало. Епіцентром найбільшої ядерної аварії ХХ ст. стала багатостраждальна Українська земля. Наслідки катастрофи негативно впливають на життя громадян України. Вони посилюються з складним екологічним становищем Держави. Україна намагається поліпшити умови життя постраждалого населення, і за минулі роки здійснено чимало.

    Чорнобильська планетарна ядерна катастрофа ніколи не зітреться з пам’яті людства. 15-а річниця цієї страшної події ХХ ст. має ще раз привернути увагу світової спільноти до великої біди, що спіткала не тільки Україну. В ім’я життя на Землі треба дбати про те, щоб подібного не сталося в майбутньому.

    ВідповістиВидалити
  2. Матвій17:53

    Аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року ввійшла в історію людства як найжахливіша техногенна катастрофа і посідає особливе місце серед світових подій другої половини ХХ століття.
    Причиною вибуху вважався збіг недосконалості конструкції реактора та неправильних дій персоналу. Проте і досі серед вчених і спеціалістів немає єдиної думки з цього питання. Загальна кількість загиблих працівників станції і пожежників, які і перші години після аварії перебували в зоні енергоблоку і працювали у найнебезпечніших місцях та одержали великі дози опромінення і опіки, становила 30 осіб. З них двоє загинули безпосередньо на місці аварії і 28 померли від гострої променевої хвороби. Аварія спричинила значні екологічні, медичні, моральні та політичні наслідки, насамперед для України, Білорусі і Росії, частина території яких опинилась у зоні екологічного лиха.
    Першочерговим завданням було значне скорочення викидів радіоактивних речовин із зруйнованого реактора у навколишнє середовище, що вдалося зробити до 6 травня 1986 року. Створена 30-ти кілометрова зона відчуження площею понад 2,8 тис. кв. км з атомною станцією у центрі, визнана небезпечною для мешкання людей. В перші дні після аварії із 75 населених пунктів, в тому числі з міст Прип’яті і Чорнобиля, евакуйоване 91,2 тис. осіб.
    З роками притупляється гострота пережитої трагедії. Нові покоління дедалі менше знають про неї. Тому потрібно зберегти пам’ять про ті події, аби не допустити подібного у майбутньому.
    Чорнобильська катастрофа показала, наскільки тісним і взаємопов’язаним став світ у ядерну епоху, що визначає величезну відповідальність держав і урядів за безпеку народів та благополучне життя на землі.
    Чорнобильська катастрофа стала справжнім випробуванням на міцність, витримку і відданість своєму професійному обов’язку для тисяч людей різних професій.
    Загальновідомо, що перший удар на себе прийняли пожежники та працівники станції, але близько 90% тих хто потім брав участь у ліквідації аварії Чорнобильській АЕС були військовослужбовці, військовозобов’язані та працівники Збройних Сил які сьогодні присутні тут.
    Вічна пам’ять і слава загиблим, шана і вдячність живим учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС!

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники