Оборонний огляд в Україні.

01 липня 2010 року Президент України Віктор Янукович підписав Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». З метою підвищення інформованості особового складу військ (сил) щодо засад внутрішньої політики України у сферах державності, розвитку місцевого самоврядування та стимулювання розвитку регіонів, формування інститутів громадянського суспільства, національної безпеки і оборони, в економічній, соціальній і гуманітарній сферах, в екологічній сфері та сфері техногенної безпеки, а також засади зовнішньої політики України Головне управління виховної та соціально-психологічної роботи Збройних Сил України пропонує в термін 09-10 серпня 2010 року спланувати та провести суспільно-політичне інформування особового складу Збройних Сил України на тему: “Принципи та пріоритети державної політики у відповідних сферах внутрішньої і зовнішньої політики”. До проведення суспільно-політичного інформування залучити керівний склад органів військового управління, представників органів державної влади, місцевого самоврядування та науковців.

Для проведення занять з особами офіцерського складу Збройних Сил України з гуманітарної підготовки використовувати методичний матеріал на тему: “Оборонний огляд в Україні. Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2025 року: структура та головні завдання. Роль і місце Збройних Сил України у забезпеченні національної безпеки держави

22 червня 2004 року Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2015 року було затверджено Указом Президента України.

Україна вдруге проводить оборонний огляд. Перший був у 2003 – 2004 роках. За його результатами видано Стратегічний оборонний бюлетень України на період до 2015 року, який визначив основні положення політики України в оборонній сфері на довгострокову перспективу та став основою для середньострокового оборонного планування. На його підставі розроблено Державну програму розвитку Збройних Сил України на 2006 - 2011 роки.

Перший огляд дав нам змогу набути досвід системного та прозорого оборонного планування в державі за стандартами, прийнятими в провідних державах світу. За його результатами проведено ряд реформ, що відкрили перспективу для більш системної трансформації Збройних Сил України (ЗСУ) в 2005 - 2008 роках.

Водночас через низку об’єктивних обставин огляд мав і певні недоліки, які в подальшому негативно вплинули на реалізацію його результатів. Зокрема, це стосується визначення перспективи розвитку ЗСУ на базі надто амбітних прогнозних фінансових показників. Реальні видатки бюджету були значно меншими, унаслідок чого заплановані та розпочаті реформи повною мірою розгорнути не вдалося. У першу чергу це стосується оснащення армії сучасними видами озброєння і військової техніки, комплектування військовослужбовцями за контрактом, вирішення соціальних проблем військовослужбовців. А також не вдалося розробити реалістичну довгострокову стратегію розвитку всієї оборонної сфери та управління нею. Перший огляд, зрештою, обмежився тільки оглядом Збройних Сил, що на той час стало теж значним досягненням.

З часу першого оборонного огляду відбулися значні зміни в безпековому середовищі навколо України та в її внутрішній політиці. Сьогодні воно значно відрізняється від того, що було у 2003 - 2004 роках. Змінилася економічна ситуація в державі, загострились, особливо за два останні роки, проблеми у Збройних Силах. Саме нові політичні реалії гостро поставили перед Україною завдання щодо уточнення напрямів та механізмів гарантування власної воєнної безпеки.


Корендович В.С., кандидат технічних наук, директор Департаменту воєнної політики та стратегічного планування Міністерства оборони України


Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники