До 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Внесок українського народу в перемогу у другій світовій та Великій Вітчизняній війнах. (До 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років).

В бурхливих подіях сьогодення, коли стрімко знецінюються й падають долу до недавно ще, здавалося б, неперехідного значення події, з особливою силою відчувається всесвітньо-історичне значення Перемоги над фашизмом.

На відстані 65 років не меркне величний подвиг народу, який в жорстокій, кривавій війні переміг фашизм, зірвав його плани на встановлення світового панування та врятував усію цивілізацію від знищення. Перемога над фашизмом стала однією з найважливіших подій не тільки у вітчизняної, а й всесвітньої історії.

Саме тому і через стільки років тема війни викликає інтерес, зростає потреба у наукової об’єктивності, неупередженості, зваженості при оцінці та осмисленні події Великої Вітчизняної на Другої світової воєн.

Для України ця тема особливо актуальна. З самого початку Другої світової війни вона опинилася у епіцентрі воєнних дій, пізнав всі жахи війни. На України сфокусувалися чи не всі ключові мотиви та чинники збройного протистояння між фашистською Німеччиною й Радянським Союзом. На її просторах великою, якщо не вирішальною мірою визначалися результати цієї небаченої в історії битви.
Перше питання. Україна на початку Другої світової війни.
Друге питання. Напад фашистської Німеччини на СРСР та окупація України.
Трете питання. Нацистський режим в Україні і рух Опору.
Четверте питання. Визволення України від німецько-фашистських загарбників. Україна в історичному контексті підсумків Другої світової війни.


Висновки.
Друга світова війна відіграла особливу роль в історії України, ставши одним з найважливіших, найвизначальніших її періодів. Україні випала доля бути театром воєнних дій між двома протиборствуючими могутніми арміями. 40-мільйонний український народ, його територія, промисловий потенціал, сировинні та продовольчі ресурси були втягнути в епіцентр цього смертельного смерчу.

Війна двічі пройшла землею України, залишає без перебільшення, спалену землю. Лежали в руїнах 714 міст, понад 28 тисяч сіл, десятки тисяч підприємств та господарств. Мільйони людей залишилися без даху над головою. Загальна цифра людських втрат України коливається від 8 до 10 тисяч мільйонів.

Незмірним був вклад українського народу у війні. Він, за даними головної редколегії зведеної Книги пам’яті України, дав збройним силам країн антигітлерівської коаліції понад 6 млн. воїнів. Кожен другий загинув на радянсько - німецькому фронті, кожен другий з них, хто залишився живим, став на все життя інвалідом. За питомою вагою воїни-українці та уродженці України всю війну посідали друге місце у Збройних силах СРСР (після росіян). а те, що вони були на другом місці й за кількістю Героїв Радянського Союзу та нагороджених урядовими відзнаками, свідчить на користь високого усвідомлення ними воїнського обов’язку. Український народ дав збройним силам сотні полководців та воєначальників. У тому числі найвидатніших. Це прославлені генерали І.Д. Черняховський, Р.Я. Малиновський, А.А. Гречко, П.Ф. Жмаченко, А.Г. Кравченко, Д.Д. Лелюшенко, П.С. Рибалко, К.С. Москаленко, К.С. Тимошенко. Досить сказати, що більше половини з 15 фронтів, які діяли у період війни, очолювали маршали та генерали – українці за походженням.

Вклад українського народу в розгром фашизму безпосередньо сприяло виходу Української РСР на світову арену, створенню її дипломатичної служби. На кінець війни Україна (як складова СРСР) стала настільки помітним чинником антигітлерівської коаліції, що завдяки цьому, здобула право бути країною-фундатором і членом Організації Об’єднаних Націй.

Як цілісна, адміністративна одиниця, своєрідне державне утворення в рамках СРСР, Україна перетворилася на суб’єкт міжнародної політики. Її державний, з юридичного погляду, статус (наявність парламенту, уряду, державної символіки тощо) при всієї умовності його, підпорядкованості республіки союзним інституціям та політичному курсу КПРС, створював підстави для активної зовнішньополітичної діяльності УРСР

Україна вийшла з другої світової війни у новій якості. Вперше в історії вона стала соборною, зібравши у своєму складі всі українські землі, і так само вперше увійшла до системи світової співдружності, набувши статусу суб’єкта міжнародного права.

Відтинок часу, що відділяє нас від моменту закінчення війни, дає змогу ясніше побачити й усвідомити безсмертний подвиг українського народу в боротьбі з фашистськими загарбниками. Попри всі неймовірні труднощі і перешкоди він зберігся як етнос, утвердив власні гідність і авторитет, своє місце серед інших народів світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар


Интернет реклама УБС

Прихильники