До річниці Конституції України

Влітку цього року, 28 червня, в нашій країні буде широко відзначатися визначна подія - 15 років з дня прийняття Конституції України. З метою організації якісної підготовки до ювілею Основного Закону нашої держави Президент України Віктор Янукович 25 жовтня 2010 року підписав Указ № 965/2010 «Про відзначення 15-ї річниці Конституції України»[1]. Згідно з Указом Кабінету Міністрів України доручено розробити та затвердити план заходів з підготовки та відзначення 15-ї річниці Конституції України. На виконання цих вимог Президента України Кабінет Міністрів України своїм Розпорядженням від 20 квітня 2011 р. затвердив План заходів з підготовки та відзначення 15-ї річниці Конституції України. В цьому документі передбачена низка заходів, серед яких окремим (третім) пунктом перед Міністерством оборони України поставлене завдання проведення в усіх військових частинах «просвітницьких тематичних заходів, спрямованих на формування правової культури, поваги до Основного Закону України, усвідомлення його ролі в українському державотворенні, здобуття знань про конституційні права, свободи та обов'язки, знань з історії вітчизняного конституційного права і внеску видатних юристів у його розвиток»[2].

На виконання цього завдання командуванню військових частин і пропонуються ці інформаційні матеріали, які містять відомості загального характеру, що мають бути покладені в основу підготовки доповідей, лекцій, повідомлень на відповідних тематичних заходах. Однак необхідно особливо зауважити, що дієвість цих заходів залежатиме і від того як зможе доповідач (лектор) пов’язати цю інформацію з конкретними конституційними завданнями щодо збройного захисту суверенітету та недоторканності кордонів України, покладеними на особовий склад військової частини, де такий захід проводиться.

1. Конституція – нормативно-правова основа конституційного ладу в Україні

2. Законодавчі засади військового обов’язку та військової служби в Україні
Військовий обов’язок: поняття та джерела правового регулювання.
Юридична відповідальність за порушення порядку проходження військової служби в Україні.

Підсумок

На завершення необхідно підкреслити, що 15-річний ювілей Конституції України, яка є нормативно-правовим гарантом суверенітету Українського народу, незалежності нашої держави, прав і свобод людини та громадянина в нашій країні є не тільки загальнодержавним святом.

Для українських військовослужбовців цей ювілей є також черговим рубежем реалізації Збройними Силами України конституційного завдання щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності України. Успішне виконання у цьому ювілейному році усіх покладених на військовослужбовців Збройних Сил України оборонних завдань буде мірилом вірності наших вояків своєму конституційному обов’язку. У цьому контексті варто нагадати військовослужбовцям про ті конкретні завдання, виконання яких покладено на військову частину в поточному навчальному році, поставити за приклад тих військовослужбовців, які підходять до ювілею з кращими показниками, націлити всіх присутніх на подолання тих труднощів та проблем, які виявилися в процесі виконання плану бойової підготовки.

Доцільно зауважити, що у святкові дні, відповідно до Плану заходів з підготовки та відзначення 15-ї річниці Конституції України, затвердженого Розпорядженням Кабінетом Міністрів України від 20 квітня 2011 р., на Міністерство оборони України покладається виконання додаткових і почесних завдань, зокрема «проведення святкового салюту 20 артилерійськими залпами у мм. Києві, Севастополі, інших містах-героях, містах, де розташовані штаби оперативних командувань та видів Збройних Сил, а також святкових феєрверків у м. Сімферополі та обласних центрах» (пункт 10 Плану заходів)[3].
[1] Указ Президента України від 25.10.2010 N 965/2010 «Про відзначення 15-ї річниці Конституції України» / Офіційний вісник Президента України від 03.11.2010 - 2010 р., № 29, стор. 7, стаття 937.

[2] Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. N 354-р Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 15-ї річниці Конституції України / Урядовий кур'єр від 12.05.2011 - № 84.

[3] Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2011 р. N 354-р Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 15-ї річниці Конституції України / Урядовий кур'єр вiд 12.05.2011 - № 84.

1 коментар:

  1. 28 червня український народ відзначає своє державне свято – День Конституції України. Для всіх громадян України Конституція є основним законом, гарантом прав і свобод людини, розвитку держави, громадянського суспільства і особистості.

    В нелегких умовах сьогодення військовослужбовці та службовці ЗС України з честю виконують свій військовий обов’язок, гідно продовжують традиції старших поколінь, вносять великий вклад у вирішенні завдань бойової готовності, зміцнення військової дисципліни.

    Хочу привітати всіх Вас, шановні співвітчизники зі Святом, а військовим побажати наснаги у ратній справі.

    ВідповістиВидалити


Интернет реклама УБС

Прихильники